SPOZ - volby do Poslanecké sněmovny 2013

6. 9. 2013 21:12
Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se konaly 25. a 26. října 2013. SPOZ získala 1.51 % hlasů, a do Sněmovny se tak nedostala.
Foto: Jiří Kropáček

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se konaly 25. a 26. října 2013. Čestný předseda strany a současný prezident republiky Miloš Zeman se opakovaně vyjádřil, že bude volit právě SPOZ, za kterou kandidoval v prezidentských volbách.

SPOZ získala 1.51 % hlasů, a do Sněmovny se tak nedostala.

Ve volbách do PS PČR v roce 2010 jí dalo hlas 4.33 % voličů a skončila za branami Sněmovny.

SPOZ měla pro letošní volby číslo 15.

Lídři kandidátek v krajích:

hl. město Praha: Zdeněk Žák

Středočeský: Miloš Adamec

Jihočeský: Miloš Kužvart

Plzeňský: Jan Kůrka

Karlovarský: Josef Kvasnička

Ústecký: Miroslav Toman

Liberecký: Jan Nezmar

Královéhradecký: Daniel Hůlka

Pardubický: Zdeněk Štengl

Vysočina: Ilona Švihlíková

Jihomoravský: František Lukl

Olomoucký: Radek Augustin

Zlínský: Vratislav Mynář

Moravskoslezský: Martin Pecina

Volební program SPOZ:

Za hlavní volební téma si Zemanovci zvolili prosazení zákona o prokázání původu příjmů a majetku včetně možnosti zabavit nelegálně získaný majetek. Plošná majetková přiznání jsou ale podle nich zbytečná.

Zemanovci dále prosazují změnu volebního zákona. Volič má mít podle strany šanci vybírat kandidáty napříč politickými stranami (tzv. panašování). Podobný model funguje v komunálních volbách a Zemanovci ho chtějí zavést i ve volbě krajských zastupitelů a poslanců. Přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů patří mezi další body jejich programu.

SPOZ by po volbách chtěla prosadit sníženou sazbu DPH na léky a základní potraviny, a to ve výši 10 procent. Základní sazbu DPH by naopak zvýšila na 25 procent.

Strana přišla také s neotřelým návrhem zavést nulové jízdné mimo dopravní špičku u těch vlaků, které musí jezdit, protože zaručují v přilehlých obcích dopravní dostupnost, ale jsou téměř prázdné, protože jezdí v méně zajímavou dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy