Zdeněk Štengl

23. 3. 2013 20:53
Zdeněk Štengl je bývaým předsedou SPOZ. Od roku 2012 působí jako zastupitel Pardubického kraje.
Zdeněk Štengl.
Zdeněk Štengl. | Foto: Vojtěch Marek

Zdeněk Štengl byl od března 2013 do března 2014 předsedou SPOZ. V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidoval jako lídr pardubické kandidátky SPOZ. Strana však utrpěla drtivou porážku a do Sněmovny se nedostala. Štengl na následujícím sjezdu post předsedy i přes neúspěch obhájil.

V březnu 2014 se však SPOZ rozhodla pro "restart" a do svého čela zvolila Jana Velebu, bývalého prezidenta Agrární komory ČR. Štengl již nekandidoval. Strana vyměnila téměř celé vedení a navíc z názvu vypustila slovo zemanovci, o což požádal sám Miloš Zeman, který zůstal čestným předsedou.

Zdeněk Štengl byl v roce 2012 zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje.

Před vstupem do politiky pracoval 21 let u kriminální policie, z toho sedm let působil jako vedoucí kriminální policie obecné kriminality v Chrudimi. Od roku 2006 podnikal jako ekonomický a bezpečnostní konzultant. V minulosti byl rovněž společníkem a členem statutárních orgánů několika společností.

Do politiky vstoupil v roce 2010, kdy se stal prvním místopředsedou SPOZ. V roce 2012 byl zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje, kde získal funkci místopředsedy výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy. Na přelomu let 2012 a 2013 se podílel na Zemanově prezidentské kampani jako člen jeho volebního týmu.

Po vítězství Miloše Zemana v přímé volbě prezidenta se dosavadní předseda SPOZ Vratislav Mynář stal prezidentovým kancléřem. V březnu 2013 se konal sjezd SPOZ, na kterém bylo zvoleno nové vedení. Do čela strany se postavil Zdeněk Štengl, který byl jediným kandidátem.

Štengl po zvolení prohlásil, že SPOZ chce ve sněmovních volbách překročit pětiprocentní hranici a nabídnout voličům unikátní program, který obsahuje myšlenky Miloše Zemana. "My jsme pouhými apoštoly, kteří myšlenky našeho prezidenta ponesou dál," řekl doslova.

 

Právě se děje

Další zprávy