Vratislav Mynář - kancléř prezidenta Zemana

Aktualizováno 30. 8. 2013 10:08
Vratislav Mynář je český politik, bývalý předseda SPOZ a jeden z nejbližších lidí Miloše Zemana. V roce 2013 se stal kancléřem nového prezidenta.
Vratislav Mynář.
Vratislav Mynář. | Foto: Ludvík Hradilek

Vratislav Mynář je český politik, bývalý předseda SPOZ a jeden z nejbližších lidí Miloše Zemana. V březnu 2013 se stal kancléřem nového prezidenta.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny na podzim 2013 kandidoval jako lídr zlínské kandidátky SPOZ. Mynář měl souhlas prezidenta Miloše Zemana i předsednictva strany. Po dobu kampaně si vzal neplacené volno a v plnění kancléřských povinností ho dočasně nahradil zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Petr Mužák. SPOZ se však do Sněmovny nedostala.

Politická kariéra:

Mynářovo politické působení začalo v roce 2006, kdy se stal členem zastupitelstva městyse Osvětimany, do něhož kandidoval jako nestraník. V roce 2010, již jako člen SPOZ, svůj mandát obhájil.

Po odstoupení Miloše Zemana z předsednické funkce se Mynář dostal do čela SPOZ. Zeman svým odchodem reagoval na neúspěch ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Mynář byl na mimořádném stranickém sjezdu, který se konal v listopadu 2010 v Praze, zvolen předsedou 194 ze zhruba 250 hlasů.

V roce 2012 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Zlínského kraje.

Předseda strany a celá SPOZ od počátku podporovali prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana a Mynář se stal členem Zemanova volebního týmu. Krátce po jeho zvolení Mynář prohlásil, že se strana bude snažit co nejvíce využít toho, že hlavou státu je její čestný předseda. V této souvislosti projevil zájem o funkci kancléře prezidenta republiky. Zeman po inauguraci potvrdil, že novým šéfem prezidentské kanceláře bude skutečně Mynář. SPOZ následně zvolila nového předsedu. Stal se jím dosavadní první místopředseda strany Zdeněk Štengl.

Mynář si v rámci SPOZ ponechal funkci šéfa zlínské organizace. V srpnu 2013 se navíc rozhodl kandidovat v předčasných parlamentních volbách, které se konaly v říjnu téhož roku. V souvislosti s kandidaturou do Poslanecké sněmovny rezignoval na post zastupitele Zlínského kraje. Poslanecké křeslo však nezískal.

Bezpečnostní prověrka:

Den po volbách prezident Miloš Zeman prohlásil: "Buď si tu (bezpečnostní) prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá a pak přestane být kancléřem, já si budu shánět kancléře nového."

Mynář po měsících shromažďování podkladů a průtahů podal žádost o bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně v polovině prosince.

Osobní život:

Vratislav Mynář vystudoval Vysoké učení technické v Brně, od roku 1992 soukromě podniká a byl členem statutárních orgánů několika firem.

Mynář se narodil v roce 1967.

 

Právě se děje

Další zprávy