ODS - volby do Poslanecké sněmovny 2013

9. 9. 2013 11:23
Volebním lídrem ODS na podzim 2013 při obsazování Poslanecké sněmovny byla Miroslava Němcová, která kandidovala v Praze. ODS získala pouze 7,7 % hlasů.
Foto: Jiří Kropáček

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny obdržela Občanská demokratická strana okolo 7,7 % hlasů a umístila se v pořadí na pátém místě. Jde o jasný propad oproti roku 2010, kdy získala 20,22 procenta hlasů, což znamenalo 53 mandátů, a přestože nebyla vítěznou stranou, sestavila koaliční vládu. Nyní bude disponovat kolem 15 křesel.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhly o víkendu 25. a 26. října.

Volební číslo ODS bylo 6.

Volební výsledky v krajích, lídři a jejich úspěchy

Praha: Miroslava Němcová (v PSP ČR od 1998, zvolena znovu) - zisk: 12 %
Středočeský kraj: Petr Bendl (v PSP ČR 1998-2001 a od 2010, zvolen znovu) - zisk: 8,86 %
Plzeňský kraj: Jiří Pospíšil (v PSP ČR od 2002, zvolen znovu) - zisk: 10,64 %
Jihočeský kraj: Martin Kuba (nebyl poslancem, nezvolen) - zisk: 8,09 %
Karlovarský kraj: Jan Bureš (v PSP ČR od 2010, nezvolen) - zisk: 6,73 %
Ústecký kraj: Radim Holeček (nebyl poslancem, zvolen poprvé) - zisk: 6,25 %
Liberecký kraj: Hana Moudrá (nebyla poslankyní, nezvolena) - zisk: 6,96 %
Královéhradecký kraj: Pavel Staněk (v PSP ČR od 2010, znovu nezvolen) - zisk: 7,28 %
Pardubický kraj: Radim Jirout (v PSP ČR od 2010, znovu nezvolen) - zisk: 7,11 %
Kraj Vysočina: Jana Fischerová (v PSP ČR od 2010, znovu zvolena) - zisk: 6,84 %
Olomoucký kraj: Martin Novotný (nebyl poslancem, zvolen poprvé) - zisk: 6,04 %
Jihomoravský kraj: Petr Fiala (nestraník, nebyl poslancem, zvolen poprvé) - zisk: 7,01 %
Zlínský kraj: Jan Hrdý (nebyl poslancem, nebyl zvolen) - zisk: 5,66 %
Moravskoslezský kraj: Zbyněk Stanjura (v PSP ČR od 2010, zvolen znovu) - zisk: 5,45 %

Volební program ODS

Pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny odhalovala ODS jednotlivá programová témata postupně jako Příběh života.

Prvním tématem byla podpora mladých lidí a absolventů. Slibovali: V případě pořízení vlastní nemovitosti v ceně do 3 milionu korun by transakci osvobodili od daně z převodu. Daňově by zvýhodnili i podnikání těch, kteří by začali do 3 měsíců od ukončení studia, a naopak zaměstnávání absolventů by podpořili úlevou na sociálních odvodech pro ty, kteří by zaměstnali absolventa, který je na úřadu práce přes 6 měsíců.

Dalším tématem bylo školství a kultura, které do jisté míry propojovali. Ve vzdělávání by se chtěli zasadit o stabilitu, na dlouho určit podobu maturit či zprůhlednit financování školství. Zlepšit podmínky na trhu práce pro částečné úvazky a práci z domova. Dále má ve vzdělávání hrát výraznější roli kultura, to znamená zvláštní výukové programy, víceleté financování kulturních institucí. Debata by se měla vést i o posílení veřejnoprávních médií s ohledem na propojování médií a byznysu v poslední době.

Pracovní trh, sociální systém. Na trhu práce chtěli podpořit vznik aktivních pracovních týmů, které by na úřadech práce pomáhali ve vzájemném hledání zaměstnavatelů a zaměstnanců. Kvalitní pracovní trh totiž je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s nezaměstnaností. Chtěli také provést úpravy v zákoně o švarcsystému. Byli proti zvyšování minimální mzdy. V sociální sféře měli v plánu znovu zavést veřejnou službu, na níž by následně navázaly finančně ohodnocené veřejně prospěšné práce a účelná pracovní místa. Omezili by sociální podporu na ubytování v ubytovnách, přičemž by se do nabídky takových bydlení mohli zapojit i soukromníci ve spolupráci s obcí.

Bezpečnost a justice. V závislosti na situaci v sociálně vyloučených lokalitách by posílili zastoupení policie, pravidlo třikrát a dost aplikované na drobné krádeže či pravomoc obcím omezovat sběrny kovů. Právní systém by inovovali o kompletní elektronický spis, který by zkrátil řízení, o budování soudních administrativních týmů, které by zrychlili projednávání soudů, o transparentní výběrová řízení na soudce a další zvyšování pracujících vězňů.

V kapitole státu a ekonomiky chtěli pokračovat v politice snižujícího zadlužování budoucích generací. Byli pro zavedení finanční ústavy, která zavazuje k rozpočtově odpovědnému chování politiků. Navrhovali by sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy do rezortu hospodářství a sloučení Ministerstva životního prostředí a ministerstev pro místní rozvoj a zemědělství. Odmítali progresivní zdanění, zároveň nechtějí ani další plošné zvyšování. Snažili by se o snížení administrativy pro podnikatele. Přijetí eura není do doby stabilizace eurozóny možné.

 

Právě se děje

Další zprávy