Martin Kuba

Aktualizováno 5. 11. 2012 12:26
Jihočeský vicehejtman Martin Kuba (ODS) byl v letech 2012-2014 1. místopředsedou ODS. Kuba je spojován s "kmotrem" Pavlem Dlouhým.
Martin Kuba
Martin Kuba | Foto: Vojtěch Marek

Martin Kuba byl po rezignaci Petra Nečase v polovině roku 2013 jako 1. místopředseda ODS nucen stát se úřadujícím předsedou ODS. Výrazný neúspěch strany v podzimních předčasných volbách vedl k tomu, že v lednu 2014 nekandidoval na žádnou funkci, a tak v nejvyšším vedení strany nyní nepůsobí.

Pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny konané 25. a 26. října 2013 se stal lídrem kandidátky ODS v Jihočeském kraji, ale preferenční hlasy nakonec poslali do Sněmovny Jana Zahradníka, zatímco on neprošel.

K předčasným volbám došlo následkem demise vlády Petra Nečase a nedůvěy úřednické vládě Jiřího Rusnoka, pod níž se sněmovna rozpustila. ODS ve volbách dosáhla výrazného pokles preferencí.

V minulém období také nebyl poslancem, ale 16. listopadu 2011 byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu. Na této pozici vystřídal Martina Kocourka, který podal demisi. V čele resortu skončil spolu s demisí premiéra Petra Nečase po tzv. aféře Nagyová. Jako první místopředseda je dočasně pověřen vedením ODS.

1. místopředsedou strany ho delegáti zvolili na podzimním kongresu 2012. Na pozici nahradil Miroslavu Němcovou.

Kuba a Jihočeský kraj

V letech 2008-2012 pak působil i v zastupitelstvu Jihočeského kraje jako vicehejtman, znovu nekandidoval. Zůstává zde jako předseda regionálního sdružení.

Martin Kuba je spojován s jedním z "kmotrů" ODS, Pavlem Dlouhým. To však Kuba vždy odmítal.

V domovské organizaci má poměrně silnou pozici - například 14. listopadu mu na regionálním sněmu v Českých Budějovicích vynesla tajná volba hlasy 72 ze 79 delegátů.

Na stranickém kongresu v roce 2010 usiloval o pozici místopředsedy ODS; přítižila mu ale skutečnost, že se netěšil podpoře předsedy Petra Nečase.

Důvodem měla být údajně Kubova pozice coby "architekta velké koalice" v Jihočeském kraji. Zde měl doposud na starost například regionální rozvoj, územní plánování, dopravní investice a s tím související čerpání peněz z evropských fondů.

Cestu k sobě Nečas s Kubou našli údajně až díky jeho práci ve stínové asociaci krajů.

Martin Kuba se narodil 9. dubna 1973 v českých Budějovicích. Vystudoval nejprve stavební průmyslovku, poté maturoval v oboru zdravotnický záchranář a ve zdravotnictví poté pokračoval studiem na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho specializací je anesteziologie, ze které promoval v roce 2002.

Poté nastoupil do českobudějovické nemocnice a o rok později se stal členem ODS. V roce 2006 byl zvolen do zastupitelstva a rady města České Budějovice; o dva roky později se stal předsedou jihočeské ODS a usedl i v zastupitelstvu a radě Jihočeského kraje.

Je zakladatelem a společníkem sítě Fruit Frog, vyrábějící ovocné koktejly a provozovatelem franšízové pekárny.

 

Právě se děje

Další zprávy