Komunální volby 2018

31. 7. 2018 15:58
Volby do zastupitelstev obcí se uskuteční 5. a 6. října 2018. Ve stejnou dobu se budou ve třetině volebních obvodů konat senátní volby.
Foto: Jiří Kropáček

Termín komunálních voleb 2018

Funkční období zastupitelstev obcí je čtyřleté. Volby se tedy konají jednou za čtyři roky a jejich termín vyhlašuje prezident. Naposledy proběhly 10. a 11. října 2014, kdy nejvíce hlasů získaly hnutí ANO a za ním ČSSD. Prezident Miloš Zeman v květnu 2018 vyhlásil termín komunálních voleb na 5. a 6. října.

Jak kandidovat v komunálních volbách

Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí mohou v komunálních volbách kandidovat takzvané volební strany, což mohou být registrované politické strany, politická hnutí a jejich koalice, nezávislí kandidáti, sdružení nezávislých kandidátů nebo sdružení politických stran, politických hnutí a nezávislých kandidátů.

Jak volit v komunálních volbách

Volič má tři možnosti. Může si vybrat celou kandidátku jedné strany, pak udělá křížek do rámečku jejího názvu. Druhá možnost je volit osobnosti - pak se křížky dělají k jednotlivým jménům napříč kandidátkami. Třetí možnost je kombinace obou metod - křížku u strany a i u některých kandidátů. Volební komisaři nejprve započtou hlasy pro jednotlivé kandidáty a zbytek připadne zvolené straně.

 

Právě se děje

Další zprávy