Prezidentské volby 2013 - kandidáti

18. 11. 2012 23:26
Uchazeči, kteří splňují zákonné podmínky volitelnosti a zároveň získali podporu minimálně 20 poslanců či 10 senátorů nebo alespoň 50 000 petičních podpisů (celkem je osm kandidátů).
Prezidentské volby 2013 - kandidáti
Prezidentské volby 2013 - kandidáti | Foto: Vojtěch Marek

Uchazeči, kteří splnili zákonné podmínky volitelnosti a zároveň získali podporu minimálně 20 poslanců či 10 senátorů nebo alespoň 50 000 petičních podpisů (celkem je devět kandidátů):

Jana Bobošíková - wiki Jany Bobošíkové

Jiří Dienstbier - wiki Jiřího Dienstbiera

Jan Fischer - wiki Jana Fischera

Táňa Fischerová - wiki Táni Fischerové

Vladimír Franz - wiki Vladimíra Franze

Zuzana Roithová - wiki Zuzany Roithové

Karel Schwarzenberg - wiki Karla Schwarzenberga

Přemysl Sobotka - wiki Přemysla Sobotky

Miloš Zeman - wiki Miloše Zemana

Původně se očekávalo, že oficiálních kandidátů bude jedenáct. Ministerstvo vnitra však z prezidentské volby vyloučilo tři kandidáty, kteří po kontrole podpisových archů nezískali potřebných 50 000 pospisů. Šlo o Janu Bobošíkovou, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého.

Odmítnutí kandidáti se proti rozhodnutí ministerstva odvolali k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten během 15 dnů petice prozkoumal a přepočítal chybovost v kontrolních vzorcích. Do boje o Hrad vrátil pouze Janu Bobošíkovou, která podle soudu získala 50 810 podpisů. Dlouhý a Okamura neuspěli. Do hry pak vešel Ústavní soud.

Vladimír Dlouhý se na něj neobrátil, jelikož si nepřál, aby se kvůli jeho stížnosti posouval termín voleb.

Tomio Okamura se naopak rozhodl stížnost k Ústavnímu soudu podat a žádal o odložení prvního kola prezidentských voleb. Hlavní autorkou stížnosti je advokátka Klára Samková. Podle Okamury Nejvyšší správní soud vyškrtnutím jeho osoby krátí o ústavní právo přibližně 60 tisíc lidí, kteří petici za jeho kandidaturu podepsali. Senátor také napadl několik pasáží prováděcího zákona a požadavek 50 000 podpisů, který je podle něj nesmyslně vysoký a vede k tomu, že "občanští" kandidáti a kandidáti politických stran nemají rovné podmínky.

Soudci Ústavního soudu však Okamurově žádosti o odklad prvního kola nevyhověli a volby proběhly v plánovaném termínu. Tomio Okamura se tedy nestal oficiálním kandidátem a toto rozhodnutí ho z prezidentské volby vyřadilo.

Den před konáním voleb Ústavní soud všechny Okamurovy stížnosti definitivně zamítl. Podle soudců nebyl Okamura nijak poškozen. Soudci ale chtějí, aby se v příštích volbách ověřovaly podpisy lidí podporujících prezidentské kandidáty. V průběhu roku 2012 podalo stížnosti ještě šest občanů, čtyři z nich již byly zamítnuty, dvěma se bude Ústavní soud teprve zabývat.

První kolo voleb se konalo 11. a 12. ledna 2013. Volební účast přesáhla 61 procent. Do druhého kola, které proběhlo 25. a 26. ledna, postoupil Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Vítězem voleb se stal Miloš Zeman. Druhého kola se zúčastnilo 59.11 % voličů.

Výsledky prvního kola:

1. Miloš Zeman (24.21 %)
2. Karel Schwarzenberg (23.4 %)
3. Jan Fischer (16.35 %)
4. Jiří Dienstbier (16.12 %)
5. Vladimír Franz (6.84 %)
6. Zuzana Roithová (4.95 %)
7. Táňa Fischerová (3.23 %)
8. Přemysl Sobotka (2.46 %)
9. Jana Bobošíková (2.39 %)

Výsledky druhého kola:

1. Miloš Zeman (54.8 %)
2. Karel Schwarzenberg (45.2 %)

 

Právě se děje

Další zprávy