Táňa Fischerová

17. 8. 2012 14:19
Táňa Fischerová je česká herečka, spisovatelka, moderátorka a politička. V roce 2012 se rozhodla vstoupit do boje o prezidentský úřad.
Táňa Fischerová.
Táňa Fischerová. | Foto: Vojtěch Marek

Táňa Fischerová je česká herečka, spisovatelka, moderátorka a politička. V roce 2013 se neúspěšně ucházela o post hlavy státu v historicky první přímé volbě prezidenta.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidovala jako lídryně pražské kandidátky hnutí Změna. To se však do Sněmovny nedostalo.

Fischerová studovala dva roky na brněnské JAMU, studium však nedokončila a nastoupila do Činoherního klubu v Praze, odkud musela v roce 1973 odejít. Poté hostovala v několika divadlech, spolupracovala s Janem Kačerem a Evaldem Schormem, točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem a Karlem Kachyňou.

Patří mezi signatáře petice Několik vět.

Fischerová již řadu let moderuje spolu s Martou Kubišovou a Janem Kačerem televizní Adventní koncerty, jejichž výtěžek jde na charitu.

Politické působení:

Táňa Fischerová má za sebou vedle umělecké dráhy také politickou kariéru. V roce 2002 byla zvolena na čtyřleté volební období jako nezávislá poslankyně na kandidátce US-DEU. V roce 2006 neúspěšně kandidovala do Senátu PČR za hnutí Zelení. Roku 2008 založila politický subjekt Klíčové hnutí, jehož kandidátku vedla do sněmovních voleb o dva roky později. Ani tento pokus však nebyl úspěšný.

Fischerová patřila mezi kritiky Nečasovy vlády a je signatářkou Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ (ProAlt).

V červenci 2012 se rozhoda vsoupit do boje o Hrad v historicky první přímé volbě prezidenta. Do 6. listopadu 2012, kdy byla uzávěrka přihlášek na prezidentskou kandidaturu, nasbíral její tým 72 tisíc podpisů od občanů, a tak se Fischerová stala jednou z devíti oficiálních kandidátů.

První kolo voleb proběhlo 11. a 12. ledna 2013. Táňa Fischerová se umístila na sedmé pozici se ziskem 3.23 % hlasů. Do druhého kola, které se konalo 25. a 26. ledna, Fischerová nepostoupila.

Táňa Fischerová se také podílí na činnosti řady neziskových nadací a občanských sdružení – je členkou správní rady nadace Vize 97, čestnou předsedkyní občanského sdružení Remedium (pro duševní zdraví), prezidentkou ITI (české středisko Mezinárodního divadelního institutu), členkou rady patronů přátel Hnutí Duha, členkou Společnosti pro trvale udržitelný život, členkou poradního sboru občanského sdružení Máme otevřeno? (pro integraci mentálně postižených), členkou Amnesty International a patronkou domu Šance.

Táňa Fischerová se narodila 6. června 1947 v Praze. Má syna Kryštofa.

 

Právě se děje

Další zprávy