Michal Hašek

Aktualizováno 19. 3. 2011 12:15
Michal Hašek je hejtman Jihomoravského kraje. Na podzim 2013 s nejvyšším ziskem preferenčních hlasů v ČSSD postoupil do Sněmovny, ale poslaneckého mandátu se kvůli kumulaci vzdal.
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Vojtěch Marek

Michal Hašek je staronovým hejtmanem Jihomoravského kraje. V krajských volbách, které se konaly na podzim 2012, byl lídrem kandidátní listiny ČSSD. Sociální demokraté obdrželi největší počet hlasů a získali v zastupitelstvu 23 křesel. Hašek dostal od voličů 20 078 preferenčních hlasů.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny byl zvolen poslancem za ČSSD. Hašek kandidoval jako dvojka jihomoravské kandidátky sociální demokracie. Volebním lídrem v kraji byl předseda strany Bohuslav Sobotka, kterého Hašek porazil v počtu preferenčních hlasů. Hašek jich získal 25 531, Sobotka 22 175.

Na základě usnesení ČSSD bylo doporučeno nekumulovat hlavní politické funkce, což se po volbách 2013 týkalo pěti politiků ČSSD, kteří byli jak hejtmani, tak nově poslanci. Michal Hašek se vzdal poslaneckého mandátu, jeho místo obsadil Vlastimil Gabrhel, starosta Znojma.

Krize ve vedení ČSSD 2013

Michal Hašek patří do skupinky sociálních demokratů, kteří se po vyhlášení výsledků předčasných voleb zúčastnili schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Den poté vyzvalo předsednictvo ČSSD Bohuslava Sobotku k rezignaci na post předsedy strany a vyřadilo ho z vyjednávacího týmu o budoucí vládě.

Sobotka odejít odmítl a jednání svých oponentů v čele s Michalem Haškem označil za pokus o puč. Podle Sobotkových stoupenců uvnitř strany měl být v Lánech dohodnut plán, jak ho sesadit. Předseda strany poté požadoval, aby tzv. pučisté vyvodili politické důsledky a odešli z vedení ČSSD. Michal Hašek tak nakonec učinil a svůj krok okomentoval slovy, že nerezignuje kvůli údajnému spiknutí proti předsedovi, ale protože ČSSD nezískala ve volbách tolik hlasů, kolik potřebovala.

Hašek byl druhým mužem strany od března 2011, kdy ho delegáti na sjezdu ČSSD zvolili statutárním místopředsedou sociální demokracie. Stalo se tak poté, co jen těsně prohrál ve druhém kole předsednické volby souboj s Bohuslavem Sobotkou. Hašek se v kampani za zvolení předsedou ČSSD profiloval jako zastánce návratu strany ke svým kořenům, bez výraznějšího posunu doprava či doleva. Pozici statutárního místopředsedy obhájil na následujícím stranickém sjezdu v roce 2013.

Životopis

V květnu 2010 byl na základě preferenčních hlasů zvolen poslancem v Jihomoravském kraji.

Michal Hašek je od roku 2008 hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů ČR.

Dříve působil jako místopředseda Správní rady VZP ČR, v současnosti je předsedou dozorčí rady Vinařského fondu ČR a členem správních a dozorčích orgánů brněnských veřejných vysokých škol a univerzit
(Masarykovy univerzity, Vysokého učení Technického, Mendelovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity).

S politikou začal na komunální úrovni, při vstupu do té "vysoké" ho zaštítil někdejší předseda poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach a učinil ho svým tajemníkem. Po skončení s touto prací se do Sněmovny vrátil už jako poslanec.

Michal Hašek se narodil 17.4.1976, vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (1999) - diplomovou práci psal na téma "Transformace družstev". Doktorát získal na kritizované vysoké škole ve slovenském Sládkovičovu. Je ženatý, má dceru.

 

Právě se děje

Další zprávy