Starostové a nezávislí (STAN)

31. 5. 2013 23:07
Starostové a nezávislí (STAN) je české politické hnutí, které vzniklo v roce 2004. V jeho čele stojí Martin Půta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Hnutí je zaměřené především na komunální politiku, má však celostátní charakter. Starostové a nezávislí vznikli transformací z hnutí Nezávislí starostové pro kraj.

Prvním předsedou STAN byl Josef Zicha. V roce 2009 ho vystřídal Petr Gazdík. V březnu 2014 byl do čela zvolen Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Starostové a nezávislí se poprvé účastnili voleb v roce 2009, kdy spolu s koalicí Alternativa kandidovali do Evropského parlamentu. Ve volbách však neuspěli a nezískali žádný mandát. V roce 2010 se hnutí STAN spojilo s TOP 09 a společně šly do parlamentních voleb.

Ve vládě Petra Nečase jim připadlo jedno ministerské křeslo, které dle koaliční dohody patřilo TOP 09. V čele ministerstva kultury stál Jiří Besser, v roce 2011 ho ve funkci vystřídala Alena Hanáková.

V roce 2013 se hnutí na celostátním sněmu vyslovilo pro další spolupráci s TOP 09 ve volbách do Poslanecké sněmovny, Senátu a Evropského parlamentu.

Po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, které se konaly v říjnu 2013, mají Starostové a nezávislí pět poslanců v rámci poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. V Senátu obsadili čtyři křesla a jsou členy klubu Starostové a Ostravak.

 

Právě se děje

Další zprávy