Alza.cz

21. 10. 2011 16:49
Společnost Alza.cz provozuje stejnojmenný internetový obchod, představující jedničku na trhu s počítači a elektronikou v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Společnost Alza.cz provozuje stejnojmenný internetový obchod, představující jedničku na trhu s počítači a elektronikou v Česku.

V roce 2010 představovala Alza.cz v Česku, ve svém oboru, tržní jedničku - 1 859 158 objednávek znamenalo 62% nárůst oproti minulému. Tržby potom v roce 2010 činily 5,608 milardy (nárůst o 34 % oproti předchozímu roku).

V anketě ShopRoku 2011, pořádané portálem Heureka.cz, v níž zákazníci eshopů vybírají nejlepší internetové obchody zvítězil - stejně jako o rok dříve - Alza.cz v kategorii "Obchodní dům" a zároveň byl finalistou Ceny popularity.

Ke 24. říjnu 2011 nabízel obchod Alza.cz skladem na 23 938 produktů ve 414 135 kusech. Celková nabídka pak čítala na 38 402 různých produktů více než tisíce značek, nabízených ve 3 307 kategoriích.

Centrála firmy je na Praze 7, další pražské pobočky lze nalézt na Chodově, Andělu, Lužinách a Horních Počernicích. Mimopražské pobočky lze potom najít v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Kladně, Kolíně, Liberci, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Příbrami, Ústí nad Labem a Zlíně.

Kromě toho se připravují ještě pobočky v Táboře, Mostě a Mladé Boleslavi.

Historie

Počátky Alza.cz sahají k 29. listopadu 1994, kdy Aleš Zavoral získal živnostenský list a začal podnikat v oblasti IT. Jeho zákazníky byli zpočátku studenti a lidé, orientující se v oblasti výpočetní techniky.

První kamennou prodejnu společnost - tehdy ještě pod názvem Alzasoft - otevřela v roce 1998; první verze eshopu přišla na řadu o dva roky později.

V roce 2005 překročil obrat hranici jedné miliardy korun. O rok později začal přechod na označení Alza.cz. Za zmínku stojí rozšíření prodeje na Slovensko v roce 2004. O dva roky později následuje stěhování do prostor v Holešovické tržnici, reklamní kampaň s maskotem, mimozemšťanem Alzou, a další rozšíření služeb - obrat dosáhl téměř 2,3 miliard korun.

V roce 2010 pak došlo k rozšíření skladových prostor o další prostory v Horních Počernicích, další expanze a zisk několika cen a ocenění - například HP Partner roku, 2. místo v kategorii internetové obchodování v anketě Křišťálová Lupa.

Společnost významně spolupracuje s neziskovými organizacemi jako je Člověk v tísni nebo různé další nadace.

 

Právě se děje

Další zprávy