Marek Dalík

8. 10. 2012 22:20
Marek Dalík je podnikatel a lobbista, který proslul jako nechvalně známá a kontroverzní pravá ruka někdejšího premiéra Mirka Topolánka. Byl několikrát vyšetřován policií kvůli podezření z korupce a nepravomocně odsouzen za přijetí úplatku v kauze nákupu obrněných vozidel Pandur pro armádu ČR.
Marek Dalík
Marek Dalík | Foto: Ondřej Besperát

Marek Dalík se do povědomí veřejnosti zapsal poprvé v roce 2004, kdy byl obviněn tehdejším poslancem Zdeňkem Kořistkou z Unie Svobody, že mu nabídl desetimilionový úplatek a post velvyslance v Bulharsku za hlasování proti důvěře nastupující vládě Stanislava Grosse. Následně byl spolu s lobbistou Janem Večerkem zadrženi policií, nicméně soud rozhodl o neuvalení vazby a jejich stíhání zastavil. Oba pak na poslance Kořistku podali žalobu o ochranu osobnosti, kdy požadovali odškodnění ve výši 500 tis. Kč. Prvoinstanční soud v Ostravě jim přiřkl odškodnění 15.000 Kč, avšak odvolací soud v Olomouci tento rozsudek zrušil, když dospěl k názoru, že Kořistka své tvrzení o výše uvedené nabídce prokázal.

V březnu 2009 se Marek Dalík pokoušel jménem premiéra Mirka Topolánka přesvědčit reportéra České televize Dalibora Bártka, aby stáhl svou reportáž o policejním vyšetřování poslance Petra Wolfa. Ten byl v té době vyšetřován kvůli podezření ze zneužití státní dotace od Ministerstva životního prostředí ve výši 11 mil. Kč a v roce 2012 pravomocně odsouzen na 6 let. Wolf vystoupil v červnu 2008 z ČSSD a začal podporovat Topolánkovu vládu. Topolánek potvrdil, že Dalíka požádal, aby Wolfovi pomohl s mediálním tlakem, který je na něj vyvíjen.

Marek Dalík

V letech 1989 až 1993 studoval na gymnáziu Elgartova v Brně. Poté vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze; při studiu v letech 1994 až 1997 pracoval jako stážista v Kanceláři prezidenta republiky. Od roku 1999 byl Topolánkovým poradcem, v lednu 2000 si založil public relations agenturu New Deal Communications, v roce 2003 se stal členem ODS.

V červnu téhož roku se zúčastnil neformálního setkání vrcholných politiků ODS a ČSSD s vlivnými lobbisty, podnikateli a šéfy státních firem v toskánském letovisku Porto Santo Stefano. Tvz. toskánská aféra vyvolala značný rozruch, neboť k němu došlo krátce po schválení kontroverzního zákona o emisních povolenkách, díky kterému získala firma ČEZ bezplatně povolenky k vypouštění skleníkových plynů v hodnotě desítek miliard korun.

V říjnu 2012 byl Marek Dalík zadržen policií kvůli podezření ze spáchání trestného činu přijetí úplatku ve výši 18 mil. eur v souvislosti s nákupem obrněných vozidel Pandur pro Armádu ČR. Původně byl obviněn z pokusu o spáchání trestného činu podvodu, protože sám nemohl zajistit to, co za úplatu sliboval. První informace o tomto úplatku unikla z výslechu manažera firmy Steyr Stephana Szücse. Dne 2. února 2016 byl Marek Dalík pražským městským soudem nepravomocně odsouzen za napomáhání k trestnému činu přijetí úplatku k pětiletému trestu odnění svobody, navíc mu byl uložen peněžitý trest ve výši 5 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy