Jana Nečasová (Nagyová)

13. 6. 2013 16:57
Jana Nagyová byla vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky Petra Nečase. Média ji označovala za jeho nejbližší spolupracovnici, z čehož nakonec vyplnul osobní poměr.
Jana Nečasová (Nagyová)
Jana Nečasová (Nagyová) | Foto: Aktuálně.cz

Jana Nagyová byla vrchní ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády České republiky Petra Nečase a médii byla dlouho označovaná za jeho nejbližší spolupracovnici. V červnu 2013 byla v rámci rozsáhé akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadržena a obviněna nejméně ze dvou trestných činů.

Nagyová se měla podílet na poskytování trafik poslancům, je zahrnuta také v případu sledování Nečasovy manželky vojenskou rozvědkou. V průběhu vyšetřování vyšel najevo blízký osobní vztah Naygové a Nečase. Přes měsíc byla Nagyová držena ve vazbě, aby nemohla ovlivňovat svědky. V pátek 19. července 2013 ji i další vyšetřované soud propustil z vazby.

Vyšetřování přineslo přiznání o milostném poměru Jany Nagyové a Petra Nečase. Měsíc po rozvodu s bývalou manželku se Petr Nečas oženil 21. září 2013 s Janou Nagyovou. Ta je nadále stíhána na svobodě. Koncem září se měla dostavit k výslechu, ale necítila se ve formě, a tak odmítla vypovídat.

Žaloba na Janu Nečasovou byla dokončena v květnu 2014.

Soud pro Prahu 1 v nevřejném jednání v případě zneužití vojenské rozvědky rozhodl o roční podmínce pro Janu Nečasovou se čtyřletým odkladem a o zákazu působení ve státní správě. O trestech pro další obviněné Milana Kovandy a Ondreje Páleníka má rozhodnout Ministerstvo obrany ČR.

Politická minulost Jany Nečasové (Nagyové)

Jana Nagyová, původní profesí účetní, se kolem politiky pohybuje od roku 1996, kdy se stala sekretářkou v karlovarské krajském sdružení ODS. Od listopadu 1996 působila osm let jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka, působila zároveň jako oblastní manažerka občanských demokratů v Karlových Varech. Před osmi lety přesídlila do Prahy, kde se stala provozní šéfkou v hlavní kanceláři ODS. Po volbách v roce 2006 si ji tehdejší místopředseda strany Petr Nečas vzal s sebou na ministerstvo práce, kde vedla jeho kancelář.

Do stejné funkce, ovšem na úřadu vlády, zamířila po půlročním intermezzu na ministerstvu obrany Nagyová poté, co se Nečas stal v létě 2010 premiérem. Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích, podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR.

Její působení v ODS skončilo v listopadu 2013, kdy ji místní sdružení ODS v Praze-Zličíně ze strany vyloučilo. Nečasová podle spolustraníků nereagovala na výzvy, aby řešila své členství kvůli trestnímu stíhání. Nesdělila prý navíc svoje aktuální osobní údaje, což stanovy vyžadují.

Případ zveřejněného platu

V lednu 2013 vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Kvůli zveřejnění byl stíhán mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák. Tomu měla předat výplatnici bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády – také ta míří k soudu. V červenci 2013 se konalo slyšení, během nějž se však Nagyová pouze odvolávala na předchozí výpovědi. Důvodem krátkosti soudního líčení byl její zhoršený zdravotní a psychický stav z delšího pobytu ve vazbě. V dubnu 2014 Městský soud v Praze zprostil Randáka i úřednici obvinění.

Razie ÚOOZ

V červnu 2013 došlo k rozsáhlé akci ÚOOZ, při které bylo zadrženo osm lidí, mezi ně patří i Jana Nagyová. Ta byla obviněna nejméně ze dvou trestných činů - korupce a zneužití pravomoci veřejného činitele, posléze ji soud poslal do vazby. Z té byla propuštěna 19. července 2013. Během následujícího roku byla připravována žaloba ohledně zneužití zpravodajské rozvědky. Jednou stopou při rozkrývání případu bylo proniknutí do šifrovaného telefonu Jany Nečasové.

 

Právě se děje

Další zprávy