Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

9. 7. 2011 18:15
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ("antimonopolní úřad") je ústředním orgánem státní správy ČR.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ("antimonopolní úřad") je ústředním orgánem státní správy České republiky. Disponuje pravomocemi v oblastech ochrany hospodářské soutěže, dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koordinaci a monitoringu veřejné podpory.

Úkolem ÚOHS je zajistit fungování trhů v souladu s pravidly hospodářské soutěže a přinést prospěch spotřebitelům.

Úřad dnes

ÚOHS se člení na čtyři sekce - veřejné regulace a správy Úřadu, hospodářské soutěže, veřejných zakázek a sekci legislativy, ekonomiky a mezinárodních záležitostí. Každá z nich je řízena místopředsedy. Dohromady ÚOHS zaměstnává přes sto lidí.

Sídlo ÚOHS je v Brně.

Vedení úřadu

ÚOHS řídí předseda, jehož na šestileté funkční období jmenuje prezident republiky na základě návrhu vlády. Funkci nesmí zastávat člen jakékoliv politické strany nebo politického hnutí.

Od roku 2009 je předsedou ÚOHS bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj. Jeho předchůdcem byl, v letech 2005 - 2009, Martin Pecina, ministr vnitra ve Fischerově úřednické vládě (2009 - 2010) .

Historie

Česká národní rada vydala v dubnu roku 1991 zákon, jenž zřídil Český úřad pro hospodářskou soutěž. Ten zahájil činnost k prvnímu červenci téhož roku. Sídlem ÚOHS se stalo Brno, nikoliv Praha - tím měla být deklarována nezávislost jeho rozhodování.

V letech 1992 - 1996 přešla agenda úřadu pod Ministerstvem pro hospodářskou soutěž. Samostatný úřad začal znovu fungovat od prvního listopadu 1996 - už pod dnešním názvem.

 

Právě se děje

Další zprávy