Facebook

Aktualizováno 3. 12. 2022 18:32
Facebook je sociální síť která propojuje již více než dvě miliardy uživatelů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sociální síť Facebook tvoří v současnosti jednu z největších internetových komunit, počet přihlášených uživatelů už překročil 2,5 miliardy a stále roste. Facebook umožňuje uživatelům komunikovat se svými přáteli, sdílet fotografie, multimediální obsah a využívat množství různých webových aplikací.

Ačkoliv je Facebook původně americký, většina jeho uživatelů se připojuje z území mimo Spojené státy. K dispozici je jim přes osmdesát jazykových mutací.

Od Facebooku k Meta Platforms

Společnost Facebook se v roce 2021 přejmenovala na Meta Platforms. Název "Facebook" už prostě nezahrnuje "vše, co děláme", řekl Zuckerberg při vysvětlování změny značky. Kromě stejnojmenné sociální sítě společnost nyní zastřešuje Instagram, Messenger, brýle pro virtuální realitu Oculus Quest, platformu virtuální reality Horizon a další.

Změna názvu přišla v době, kdy americký internetový gigant čelil kritice zákonodárců i regulačních orgánů ohledně své tržní síly, algoritmických rozhodnutí a toho, jak na svých platformách přistupuje k projevům nenávisti či dezinformacím.

Název Meta odkazuje na takzvané metaverzum, tedy internetový svět, který společnost buduje. Firma změnila i logo, kterým je modrý symbol nekonečna. 

Společnost zaměstnává více než 52 tisíc lidí (počet k roku 2020) a její sídlo je v kalifornském Palo Alto, po boku dalších IT společností jako Hewlett-Packard, Google či Apple. Prezidentem firmy je Mark Zuckerberg, který Facebook také v roce 2004 založil.

Historie

V roce 2003 vytvořil Zuckerberg ještě jako harvardský student psychologie a zdatný programátor několik internetových stránek, mj. "Coursematch", umožňující lidem zjistit, kdo studuje stejný obor, a "Facemash", kde uživatelé porovnávali atraktivitu lidí. Obě stránky zanikly, částečně i kvůli problémům, které svému tvůrci přinesly na škole. Brzy poté však přišel "The Facebook".

Stalo se tak v únoru 2004 ve spolupráci s Dustinem Moskovitzem, Chrisem Hughesem a Eduardem Saverinem během jejich studií na Harvardu. Zájem byl téměř okamžitý a brzy expandovali na další americké vysoké školy, přemístili se do Kalifornie a už v prosinci téhož roku dosáhli počtu téměř jednoho milionu uživatelů. Na podzim roku 2004 byl Mark Zuckerberg obviněn svými spolužáky, kteří založili síť ConnectU, z okopírování myšlenek a kódu. Zuckerberg pro ně před vytvořením Facebooku pracoval jako programátor.

Až do září roku 2006 se Facebook držel školských a firemních sítí, než se otevřel celému světu - to mu na konci tohoto roku vyneslo 12 milionů uživatelů. Od té doby mohutně roste, kromě Číny a dalších zemí, kde je přístup k němu omezen či přímo zakázán, prakticky po celém světě.

V roce 2010 byl o zakladatelích Facebooku, a především o Zuckerbergovi samotném, natočen film. Společnost Facebook i on sám se však od tohoto filmu distancovali.

Sociální síť Facebook, stejně jako ostatní komunikační komunitní platformy, se potýká s problémem ochrany soukromí svých uživatelů, s šířením dezinformací a nejrůznějších manipulačních kampaní.

 

Právě se děje

Další zprávy