Komunální volby v Praze 2010: Metro

15. 9. 2010 18:09
Ani jedna z politických stran nezpochybňuje prodloužení trasy metra A do Motola, které zahájilo už současné vedení města.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ani jedna z politických stran nezpochybňuje prodloužení trasy metra A do Motola, které zahájilo už současné vedení města. Rozcházejí se nicméně v názoru, zda by mělo vést metro až na letiště, jak to prosazuje navzdory ostatním ODS spolu s komunisty. Pro sociální demokraty, zelené i VV je přijatelnější variantou rychlodráha. Absolutní shoda je rovněž na tom, že je třeba začít stavět trasu D na jih města. Současné vedení města v čele s ODS podporuje zavedení turniketů v metru, s čímž ostatní strany nesouhlasí a již běžící výběrové řízení navrhují zastavit.

ODS: Strana plánuje dovést trasu A do Motola a zahájit výstavbu trasy Metra D (výhledově podporuje zavedení metra k letišti). Podporuje také znovuzavedení turniketů.

TOP 09: Hodlá budovat dál rozestavěnou trasu A z Vítězného náměstí do Motola a alespoň zahájit fyzickou realizaci trasy D metra v úseku Pankrác – Písnice.

VV: Podporují výstavbu trasy D, ale je prý třeba zvážit náklady této stavby - zda nelze stavět levněji než v současnosti (míní tím výstavbu tzv. lehkého metra, tj. v menší hloubce, případně po povrchu, pokud k tomu je prostor). Prodloužení trasy A nemělo být vedeno na letiště, ale z Motola spíše dále do rozvojového území Řep a výhledově na Zličín, případně do plánovaného Západního města. Dopravu na letiště je podle VV třeba řešit železnicí, tj. výstavbou odbočky z rekonstruované kladenské rychlodráhy. Turnikety považuje strana v současné finanční situaci města a Dopravního podniku za zbytečnou finanční zátěž s nejistým efektem.

ČSSD: Prioritou pro sociální demokraty je dostavba trasy metra D do Písnice, která "odlehčí dopravě i obyvatelům sídlišť v jižní části Prahy". Následně by se měly posoudit varianty a finanční náročnost pokračování "Déčka" dál směrem na Žižkov. ČSSD je proti turniketům a chtějí zastavit už vypsanou veřejnou zakázku. "Turnikety do metra by město vyšly na několik miliard korun a kromě sporných dopadů do hospodaření Dopravního podniku by přinesly i snížení komfortu cestování," míní sociální demokraté. Pro cestu na letiště je prioritní varianta rychlodráhy, která by pokračovala dál až do Kladna a končila na Masarykově nádraží.

KSČM: Komunisté jsou pro zlepšení dopravní obsluhy letiště, jak metrem tak i železnicí. Podporují pokračování metra trasou A do Motola, ale je prý pak nutné další prodloužení nejen na letiště, ale i přes sídliště Řepy na Zličín. Dále podporujeme přípravu stavby trasy D jako klasického metra (ne tzv. lehkého metra) s původním záměrem – vést ho z jihu na Hlavní nádraží a dále přes Žižkov do Vysočan. Zavedení turniketů komunisté nepodporují (kvůli nákladům na jejich znovuzřízení, komplikaci přístupu zvlášť v ranní špičce a pro zdravotně postižené).

SZ/SNK-ED: V případě metra upřednostňuje koalice výstavbu trasy D, která propojí centrum města s dnes obtížně dostupným jihem metropole. Kritizují bariéry v metru. "Je ostuda, že 25 stanic metra, převážně v centru města, dodnes nemá bezbariérový vstup a proto budeme usilovat o rychlou přeměnu pražské veřejné dopravy na bezbariérovou. Odmítáme také budování nových bariér v podobě turniketů," píše se. Koalice prosazuje rozvoj městské železnice, "která nabídne rychlou a komfortní dopravu uvnitř Prahy", a výstavbu nových železničních zastávek s přestupem na metro a tramvaj. Koalice by co nejdříve zahájila jednání mezi Dopravním podnikem a Českými drahami o sjednocení jejich tarifů v rámci Pražské integrované dopravy. "Prioritou pro příští volební období bude modernizace trati Praha–Kladno společně s vybudováním odbočky právě na letiště v Ruzyni," píše.

Projděte si srovnání předvolebních slibů také v dalších oblastech

 

Právě se děje

Další zprávy