ANO 2011 - politické hnutí

Aktualizováno 4. 4. 2020 16:00
Aktiv nespokojených občanů byl založen koncem roku 2011, v průběhu roku 2012 se registroval jako politické hnutí ANO 2011. Populistické ANO je nyní nejsilnějším politickým subjektem v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ANO 2011

ANO je zkratka pro sdružení Akce nespokojených občanů, které bylo založeno v listopadu 2011. Iniciativa vznikla na základě kritiky politické situace, která vzešla od miliardáře Andreje Babiše. Podporovatelé se vymezovali vůči korupci a politikaření, které má brzdit rozvoj české společnosti, a prosazovali zlepšení prostředí pro působení živnostníků.

V květnu 2012 bylo sdružení registrováno jako politické hnutí a převzalo základní programové body. Pro označení hnutí se používá ANO 2011 nebo jednodušší ANO.

Předsedou hnutí je Andrej Babiš, který proslul svým sloganem "řídit stát jako firmu" a také kauzou Čapí hnízdo a možným střetem zájmů ve vztahu k holdingu Agrofert.

Senátní volby 2012 a parlamentní volby 2013

Na podzim 2012 se hnutí ANO účastnilo senátních voleb. Voličům nabídlo své kandidáty v sedmi případech, ale uskupení se nepodařilo občany přesvědčit, a tak žádný z adeptů na senátorský post neuspěl, ani se nedostal do druhého kola volby.

V parlamentních volbách 2013 - navzdory narychlo uspořádané kampani - se hnutí podařilo zaujmout voliče a vyhoupnout se zpod hranice deseti procent až na druhou pozici, dvě procenta vzdálenou od ČSSD, tedy 18,65 %. Babišův politický projekt tak získal přes 927 tisíc hlasů.

Hnutí ANO v předvolební kampani prosazovalo svůj vstup do opozice, nečekaně vysoký výsledek však zákonitě znamenal přehodnocení situace, a tak se ANO stalo hlavním vyjednávacím partnerem vítězné ČSSD. Doplnili je ještě lidovci se 14 mandáty.

ANO spolu s ČSSD a KDU-ČSL vstoupilo do vlády Bohuslava Sobotky, tehdy předsedy ČSSD.

Evropské volby 2014

V roce 2014 hnutí kandidovalo do voleb do Evropského parlamentu. Jeho lídr Pavel Telička, bývalý evropský komisař, ve volbách uspěl, nicméně později se s ANO rozešel. Ano se zařadilo k evropské frakci Aliance liberálů a demokratů pro Evropu.

Parlamentní volby 2017

Volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017 hnutí ANO s přehledem vyhrálo s 29,64 % platných hlasů. Připadlo mu 78 poslaneckých mandátů. Podle průzkumů získalo přízeň zejména dřívějších voličů ČSSD a KSČM. Sestavením vlády byl prezidentem Zemanem pověřen lídr Andrej Babiš.

Menšinová "první vláda" Andreje Babiše působila od 13. prosince 2017 do 27. června 2018, nezískala však důvěru sněmovny a téměř rekordně dlouho vládla v demisi (déle už takto působil jen kabinet Jiřího Rusnoka).

ANO vedlo složitá jednání o koaliční spolupráci s ČSSD, jejíž představitelé nebyli v názoru na vládní účast zdaleka jednotní.

Začátkem června 2018 Zeman podruhé jmenoval předsedu hnutí ANO premiérem, na konci června se úřadu chopila "druhá vláda" Andreje Babiše, menšinová vláda ANO a ČSSD, existující a své povinnosti vykonávající díky toleranci KSČM. ČSSD obdržela ve vládě celkově pět křesel, včetně zprvu odpíraného ministerstva vnitra, v jehož čele stanul Jan Hamáček. 12. července 2018 získala vláda důvěru sněmovny.

Kdo je Andrej Babiš?

  • 2. září 1954 - narozen v Bratislavě
  • 1969 - nastupuje do státního gymnázia ve Švýcarsku
  • 1974 - maturita na gymnáziu v Bratislavě
  • 1978 - s červeným diplomem ukončil Vysokou školu ekonomickou, katedru zahraniční obchod (kterou pomáhal zakládat jeho otec Štefan) a nastoupil do Chemapolu Bratislava. Odtud se také s Babišem táhne nálepka spolupracovníka StB, která ho dále vedla v záznamech pod krycím jménem Bureš. Babiš sám však popírá, že by kdy byl agentem StB či s ní spolupracoval. Podle něj ho StB prověřovala kvůli dovozu nekvalitního syrského fosfátu do přerovské Prechezy, který ve městě znečistil ovzduší.
  • 1985 - vyslán jako delegát slovenského Petrimexu do Maroka, kde byl i v době sametové revoluce. Po návratu se stal v Petrimexu ředitelem obchodní skupiny, která dovážela veškeré suroviny pro výrobu hnojiv.
  • 1993  - ještě před rozpadem Československa zakládá Babiš kancelář Petrimexu v Praze, kterou přejmenoval na Agrofert. Z Petrimexu za to dostal vyhazov, svoji pozici v Agrofertu si však udržel díky bývalým kontaktům ze Švýcarska.
  • 1995 švýcarská společnost O.F.I, údajně tvořená bývalými Babišovými spolužáky, získala po navýšení jmění Agrofertu roku 55% akcií.
  • 2001 se Babiš za Zemanovy vlády poprvé pokouší s podporou OMV získat Unipetrol, rakouská společnost ale později z dohody odstupuje. Později se obchod pokusí zopakovat za Grossovy vlády s polským PKN Orlen. Po změně vlády v Polsku však došlo i ke změny vedení Orlenu a Babiš o obchod opět přišel. V současnosti vede s Orlenem mezinárodní arbitráže a soudí se prý o 22 miliard korun.
  • 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana
  • Pode posledních  žebříčků Czech TOP 1000 je Agrofert pátou nejvýznamnější výrobně-obchodní firmou, a desátou nejvíce obdivovanou firmou v Česku. Podle různých žebříčků, které neuznává, je třetím nejbohatším mužem Česka.

Zdroj: ANO 2011, Finančníci.cz, CZECH TOP 100

 

Právě se děje

Další zprávy