Komunální volby

Aktualizováno 17. 10. 2010 6:35
Češi si v komunálních volbách vybrali nové zastupitele v městech i obcích
Ilustrační foto,
Ilustrační foto, | Foto: Ludvík Hradilek

Komunální volby 2010 přinesly znovuzrození ČSSD a varování vládní koalici. Sociální demokracie ovládla velká města: nejsilnější zastoupení bude mít na čtrnácti velkých radnicích. ODS uhájila prvenství jen v pěti městech. Ztratila navíc ve prospěch TOP 09 i hlavní město Prahu.

ČSSD vyšla kampaň, v níž kritizovala úsporné reformy vlády a po historické porážce ve sněmovních volbách získala ve městech naopak historicky nejlepší výsledek. Byla naprosto suverénní v severomoravských metropolích, s jasným náskokem však vyhrála také v Brně a Olomouci.

Poprvé se prosadila na radnicích Ústeckého kraje, překvapivě zabodovala i v takových pravicových baštách, jakými jsou Pardubice a Hradec Králové.

Celkově, především však v malých obcích, byla tradičně nejúspěšnější sdružení nezávislých kandidátů. Nezávislí získali v součtu přes polovinu hlasů. Z parlamentních stran byla nejúspěšnější ODS, těsně před ČSSD.

Obecní volby se v Česku konají jednou za čtyři roky. Češi v nich volí na 63 tisíc zastupitelů.

Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí mohou v komunálních volbách kandidovat takzvané volební strany, což mohou být registrované politické strany, politická hnutí a jejich koalice, nezávislí kandidáti, sdružení nezávislých kandidátů nebo sdružení politických stran nebo politických hnutí a nezávislých kandidátů.

Současně s komunálními volbami se hlasovalo také o třetině senátorů. Více informací hledejte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy