Program vlády - Doprava

Aktualizováno 9. 8. 2010 20:26
Vláda bude pracovat na omezení legislativních limitů pro urychlení výstavby dopravní infrastruktury.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Vláda zachová výši investic do dopravní infrastruktury. Vedle prostředků státního rozpočtu zapojí do financování rozvoje dopravní infrastruktury také PPP projekty a zejména zefektivní činnost SFDI a investorských organizací Ministerstva dopravy.

Vláda bude pracovat na omezení legislativních limitů pro urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Vláda zejména zpružní pravidla v procesu schvalování staveb (za účelem omezení vynucování staveb nesouvisejících s budovanou infrastrukturní stavbou). Pokud to bude legislativně možné a nebude to znamenat nárůst administrativní zátěže, vláda podpoří při zadávání zakázek využívat principu pronájmu staveniště, a to za účelem zrychlení stavby.

Vláda zajistí zlevnění staveb dopravní infrastruktury, a to zejména průhlednými veřejnými výběrovými řízeními, úpravou norem a případnými změnami v zadávacím řízení a důslednou kontrolou procesu výstavby. Vláda nastaví transparentní postupy zadávání veřejných zakázek úpravou svých vnitřních norem a případnými dalšími změnami v zadávací praxi.

Na základě hloubkové analýzy bude vláda prosazovat majetkové vyrovnání mezi ČD a SŽDC s cílem vytvoření celistvé konkurenci otevřené „živé dopravní cesty“. Veškeré služby železniční hromadné osobní přepravy budou podléhat transparentním výběrovým řízením. Za tímto účelem vládá připraví podmínky pro otevření trhu v železniční dopravě.

Vláda zajistí provedení personálního auditu a auditu hospodaření u ČD a.s., jejich dceřiných společností a SŽDC s.o. s cílem zefektivnění provozu a odstranění nevyváženého odměňování pracovníků.

Vláda odloží zavedení elektronických vinět místo dálničních známek pro osobní automobily do doby přijetí celoevropského řešení nebo výkonového zpoplatnění.

Vláda bude pokračovat ve spolupráci s kraji a obcemi v analýze možností rozšíření mýtného na silnice nižších tříd pro nákladní dopravu. Stanoví jasná kritéria, aby byly dálnice skutečně využívány jako obchvaty obcí.

Vláda bude rozvíjet aktivity ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, zvyšovat informovanost účastníků silničního provozu a zkvalitňovat budování infrastruktury. Bude klást důraz i na další komunikační aktivity a zejména výchovu dětí a mládeže.

Vláda pečlivě vyhodnotí účinnost bodového systému ve vztahu k provozu na pozemních komunikacích, odstraní neúměrné tvrdosti zákona, zvýší postih za delikty spojené s agresivitou řidičů a přímo ohrožující bezpečnost silničního provozu a zpřesní pravidla, kde dochází k dvojímu možnému výkladu.

V oblasti vodní dopravy vláda v kontextu mezinárodních souvislostí a přeshraniční spolupráce zváží možnost financování klíčových staveb pro zlepšení splavnosti Labe, zejména plavebních stupňů Děčín a Přelouč (prodloužení splavnosti do Pardubic), a to především s využitím mimorozpočtových zdrojů.

V oblasti letecké dopravy bude vláda podporovat rozvoj letiště Praha jako středoevropské letecké křižovatky.

Vláda bude usilovat o rozvoj ekologických druhů dopravy s cílem snížení emisí CO2. Vláda zváží možnost podpory multimodálních logistických center umožňujících přenesení dálkové nákladní přepravy na železnici.

Vláda podpoří rozvoj cyklistické dopravy včetně legislativních opatření ve prospěch cyklistů.

Vláda bude pokračovat v úsilí získat sídlo agentury GSA do České republiky.

Vláda si je vědoma významu kosmických aktivit a spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou pro zvýšení technologické úrovně českého průmyslu a jeho konkurenceschopnosti.

Vláda bude podporovat a rozvíjet inovační technologie, zejména návazné systémy družicové navigace pro řízení dopravního provozu a pro organizaci a zajištění mobility vedoucí ke zvýšení efektivity a bezpečnosti dopravy a lepší informovanosti jednotlivých skupin uživatelů dopravy.

Projděte si kompletní program vlády, kapitolu po kapitole.

 

Právě se děje

Další zprávy