Krajské volby 2012 v Pardubickém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 20:03
Krajské volby v Pardubickém kraji se konaly na podzim roku 2012. Hejtmanem kraje byl Radko Martínek z ČSSD.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Volby do zastupitelstev českých krajů konané v roce 2012 skončily. V Pardubickém kraji získala největší počet hlasů a tím pádem i mandátů Česká strana sociálně demokratická, což je jeden z devíti jasných úspěchů sociální demokraci v krajských volbách. Zisk ČSSD činí v Pardubickém kraji 21,3 % a 12 křesel. Na druhém místě skončila KSČM s 18,86 % (11 křesel), na třetím Koalice pro Pardubický kraj se 17,74 % (10 křesel), pak ODS s 10,9 % (6 křesel), TOP 09 a STAN se 6,25 % (3 křesla) a Zemanovci 5,31 % (také 3 křesla).

Volební účast byla 39,47 %.

V Pardubickém kraji vznikla po volbách koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj a SPOZ. Hejtmanem se stal lídr kandidátky ČSSD Martin Netolický (ve svých třiceti letech se stal historicky nejmladším hejtmanem). Socialisté v radě obsadili pět křesel, KPK tři a SPOZ jedno.

Voliči ve všech krajích rozhodovali ve dnech 12. a 13. října. Dosud v kraji vládla ČSSD spolu s Koalicí pro Pardubický kraj, která je tvořená KDU-ČSL, SNK-ED a politickým hnutím Nestraníci. Hejtmanem kraje byl Radko Martínek z ČSSD. Výsledky naznačují, že by tato varianta spolu s podporou dalšího subjektu ani tentokrát nemusela být nemožná.

Nynější hejtman za sociální demokraty post obhajovat nebude, stranu do voleb vedl Martin Netolický. Za ODS se o funkci ucházel Petr Tupec.

Pardubickou KSČM v krajských volbách vedla radní Moravské Třebové Hana Horská.

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, získala nejvíce mandátů ČSSD. Sociální demokraté mají celkem 19 zastupitelů, úspěšná byla také ODS s 11 mandáty. Dále se do krajského zastupitelstva dostala Koalice pro Pardubický kraj s 9 křesly a KSČM se šesti.

 

Právě se děje

Další zprávy