Krajské volby 2012 - ODS v Olomouckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 14:35
Lídrem kandidátní listiny ODS pro krajské volby 2012 v Olomouckém kraji se stala předsedkyně občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti Markéta Záleská, která kandidovala na post hejtmana kraje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Kropáček

ODS v Krajských volbách 2012a získala 10, 91 procent hlasů a dostala se tak na 4 místo za ČSSD, KSČM a Koal_OIK. Nejvíce hlasů získala Markéta Záleská, 3708 hlasů a skončila na celkovém 4 místě podle preferenčních hlasů.

ODS získala 8 mandátů, do kterých usedne Ivan Kosatík, Martin Kučera, Stanislav Orság, Jiří Pospíšil, Markéta Záleská, Kamil Zápeca, marek Zapletal a Lubomír Žmolík.

Lídrem kandidátní listiny ODS pro krajské volby 2012 v Olomouckém kraji se stala předsedkyně občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti Markéta Záleská, která kandidovala na post hejtmana kraje. Občanští demokraté vsadili na neokoukanou tvář a poprvé coby lídra strany nasadili ženu.

Na druhém místě kandidátní listiny byl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivan Kosatík, který získal 209 hlasů. Spolu s ním se do první desítky kandidátní listiny probojovali také ekonom Stanislav Orság, Marek Zapletal, náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil, starosta obce Lipová-lázně Lubomír Žmolík nebo Martin Kučera. Volby proběhly 12. a 13. října.

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, získali občanští demokraté ve Olomouckém kraji 13 mandátů a stali se tak po ČSSD druhou nejúspěšnější stranou. Sociální demokraté tehdy získali od voličů bezmála 40 procent hlasů, které jim vynesly 27 mandátů. V současné době vládne v Olomouckém kraji koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. V opozici zůstali jen komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy