Pavel Rychetský

19. 2. 2012 13:24
Pavel Rychetský je předseda Ústavního soudu České republiky, mandát mu vypršel v roce 2013, stal se však předsedou znovu.
Pavel Rychetský.
Pavel Rychetský. | Foto: Ludvík Hradilek

Pavel Rychetský je předseda Ústavního soudu České republiky, kterému měl mandát vypršet v roce 2013, ale prezident Miloš Zeman ho znovu jmenoval.

ČSSD několikrát zmínila jeho jméno v souvislosti s možnou podporu v jeho případné prezidentské kandidatuře. Sám Rychetský je kritikem přímé volby prezidenta a ČSSD měla v roce 2013 jako kandidáta Jiřího Dienstbiera.

Veřejnost mohla často sledovat jeho roztržky s předešlým prezidentem Václavem Klausem, například ohledně skutečné funkce Ústavního soudu či jeho politické nestrannosti. Pavel Rychetský obvykle prezentuje Ústavní soud jako právní pojistku, která je protiváhou zákonodárné moci.

Ze života Pavla Rychetského

Pavel Rychetský byl spoluzakladatelem Charty 77 a po pádu totalitního režimu též spoluzakladatelem Občanského fóra. V lednu 1990 byl jmenován generálním prokurátorem ČR a v červnu téhož roku se stal místopředsedou vlády a předsedou Legislativní rady vlády ČSFR.

Od roku 1992 vykonával soukromou advokátní praxi a také přednášel na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické politologii.

V letech 1996 – 2003 byl členem ČSSD a senátorem. V období 2002 - 2003 byl ministrem spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana. V roce 2003 jej prezident Klaus jmenoval předsedou Ústavního soudu České republiky.

Jeho odpůrci občas poukazují na jeho členství v Komunistické straně, do níž však vstoupil v roce 1966 a vystoupil již v roce 1969. V období čekatelství na soudcovský talár bylo proti němu zahájeno trestní stíhání pro kritiku politických procesů s účastníky majálesů v 60. letech. Kvůli tomuto incidentu musel od soudu odejít.

Poté působil na katedře občanského práva Právnické fakulty UK jako odborný asistent. Po okupaci Československa musel opustit i toto místo. Až do roku 1989 pracoval jako právník bytového družstva.

Pavel Rychetský se narodil v roce 1943 v Praze. Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v roce 1966 dokončil studia a o rok později získal doktorát a vykonal soudcovskou justiční zkoušku.

Francouzský prezident Chirac mu udělil v roce 2005 Řád Čestné legie.

 

Právě se děje

Další zprávy