Miliardy ve Švýcarsku

Aktualizováno 22. 11. 2011 17:01
Miliony z ilegální činnosti Tomáše Kadlece, bývalého ředitele Čepra. A miliardy z pochybné privatizace Mostecké uhelné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Miliardy ve Švýcarsku - slovní spojení, které se od podzimu 2011 váže v Česku ke dvěma kauzám praní špinavých peněz; o první informovalo Aktuálně.cz v říjnu 2011. Kvůli podezřelým transakcím v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti (MUS) bylo obviněno sedm lidí. U soudu jich stanulo šest, dvě měsíce před začátkem líčení jeden z obviněných zemřel na srdeční příhodu.

Druhá následovala hned počátkem listopadu téhož roku a týká se ilegálního příjmu bývalého významného státního úředníka Tomáše Kadlece.

MUS byla privatizována v roce 1998 a jejím většinovým vlastníkem je společnost Czech Coal a.s.

Kdo je obviněn v kauze MUS

Mezi sedmi obviněnými v této kauze, pro kterou je přiléhavější označení Miliardy ve Švýcarsku, jsou také dva bývalí majoritní akcionáři Czech Coal Luboš Měkota a Antonín Koláček. Měkota je však tím, kdo v březnu 2013 zemřel, české státní zastupitelství jeho případ zastavilo.

Dalšími vyšetřovanými jsou Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a někdejší přední manažer Mezinárodního měnového fondu Jacques de Groot. Federální prokuratura v Bernu je po šestiletém vyšetřování obvinila, mimo jiné, z praní špinavých peněz a padělání úředních listin.

Vedení MUS podle obvinění zpronevěřilo majetek společnosti za účelem jejího faktického převzetí, a státu tak způsobilo ztrátu. Na švýcarských účtech bylo zablokováno více než 12 miliard korun. Celou kauzu provází faux pas českých úřadů a justice, která do listopadu 2011 nebyla od oznámení případu v květnu 2010 schopna efektivně reagovat a připojit s k trestnímu řízení, což by jí umožňilo přístup k blokovaným financím.

Tomáš Kadlec

Kauza týkající se milionů ve Švýcarsku mocného úředníka Tomáše Kadlece tématicky doplňuje story praní českých špinavých peněz ve švýcarských bankách.

Vyšetřování stamilionových ztrát z nevýhodných obchodů, vzniklých za Kadlecova působení na ředitelském postu v Čepru, odstartovalo nové vedení společnosti.

V přepočtu více než 30 milionů korun se ve Švýcarsku objevilo právě v inkriminovaném období.

Podezřelé finance švýcarské orgány vypátraly v odpovědi na podnět od českých vyšetřovatelů, kteří šetří zmíněné pochybné transakce uskutečněné pod taktovkou Tomáše Kadlece. V celé kauze rovněž figuruje Radovan Krejčíř, který se nevýhodných obchodů zúčastnil.

Kadlec v polistopadovém období pracoval nejdříve jako šéf odboru ekonomické kriminality v Bezpečnostní informační službě (BIS). S přičiněním někdejšího guvernéra ČNB a premiéra Josefa Tošovského nastoupil do Úřadu vlády jako poradce v problematice tajných služeb.

Později se stal ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jehož hlavní úlohou je provádění prověrek osob a udělování povolení k nakládání s tajnými informacemi.

Za jeho působení čelil úřad dosud nevyvrácenému podezření, že s prověrkami v podstatě obchodoval. Během působení na NBÚ vznikla aféra jeho kontaktů se zavražděným kmotrem českého podsvětí, podnikatelem Františkem Mrázkem. Po tomto období byl Kadlec v roce 2003 premiérem Stanislavem Grossem dosazen do vedení společnosti Čepro, která je ovládána státem a jejíž úloha spočívá v hospodaření s hmotnými rezervami, jež jsou udržovány pro případ krize.

 

Právě se děje

Další zprávy