Mezinárodní měnový fond

Aktualizováno 13. 1. 2012 15:44
Mezinárodní měnový fond je nadnárodní organizace vytvořená pro kontrolu ekonomického vývoje členských zemí a za účelem snížení chudoby ve světě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ISIFA

Mezinárodní měnový fond - MMF (International Monetary Fund - IMF) je nadnárodní ekonomickou institucí, dlouhodobě sledující trendy v ekonomice a varující před blížícími se problémy. Poskytuje prostor pro politický dialog a předává vládám know-how o tom, jak čelit případným problémům. Kromě rad poskytuje také financování členům, kteří se ocitnou v problémech a rozvojovým státům, kterým pomáhá dosáhnout ekonomické stability a snížení chudoby.

Založení Mezinárodního měnového fondu bylo vedeno snahou vytvořit po druhé světové válce strukturu pro mezinárodní ekonomickou spolupráci, především za účelem vyhnutí se politickým krokům, které přivedly svět do Velké hospodářské krize ve třicátých letech.

Pro zjednodušení směny mezi jednotlivými členy tu byl vytvořen ekvivalent jednotlivých měn nazývaný "zvláštní čerpací práva" (Special Drawing Rights - SDRs). Jeho hodnota je určena měnovým košem, tvořeným americkým dolarem, eurem, yenem a librou šterlinků. Tento měnový koš je každých pět let, v závislosti na vývoji hodnot jednotlivých měn, upravován. SDRs pak mohou být směněna za jakoukoliv volně použitelnou měnu a to buď dobrovolnou směnou mezi dvěma členy a nebo nákupem těchto práv fondem určeným členem se silnou pozicí od člena se slabou pozicí.

Každý nový člen musí po svém vstupu zaplatit tzv. kvótu, která je odvozena z hrubého domácího produktu, otevřenosti trhu, ekonomické rozmanitosti a mezinárodních rezerv. Velikost této částky pak také určuje váhu hlasu daného člena během rozhodování MMF. Určuje také, jakou částku si daný člen může od MMF vypůjčit - dvojnásobek kvóty za rok a celkem až šestinásobek.

Myšlenka Mezinárodního měnového fondu byla koncipována v roce 1944 v Bretton Woods v USA a oficiální začátek fungování MMF se datuje od prosince roku 1945. Původním posláním MMF byl dohled na systém pevných devizových kursů. Hodnota světových měn byla vztažena na zlato a americký dolar. Americká vláda stanovila cenu za jednu unci zlata 35 dolarů. V roce 2010 bylo členy MMF 187 zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy