Kauza CASA

11. 7. 2012 19:13
Nákup letounů CASA schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka, která byla tou dobou v demisi. Česká republika koupila letouny za 3,6 miliardy korun.
Letoun CASA.
Letoun CASA. | Foto: Vojtěch Marek

Nákup letounů CASA schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka, která byla tou dobou v demisi. Česká republika koupila letouny za 3,6 miliardy korun. Transakce o nákupu strojů byla podepsána 7. května 2009, tedy den před ukončením činnosti Topolánkovy vlády.

Samotný nákup letadel provázela již od počátku řada pochybností. Evropská komise v květnu roku 2010 zažalovala Českou republiku u soudního dvora Evropské unie z nedodržení předpisů EU o hospodářské soutěži, jelikož ministerstvo obrany vybralo stroje bez řádného tendru. Okolnosti nákupu strojů začala vyšetřovat protikorupční policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Armáda má navíc s letadly opakovaně problémy. Kvůli závadám s nimi nemohla od října 2011 do února 2012 vůbec létat.

Podle detektivů protikorupční policie, kteří vedli vyšetřování, byla státu při nákupu letounů CASA způsobena škoda ve výši 658 milionů korun. V souvislosti s tím policie požádala poslaneckou sněmovnu o vydání tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Parkanová je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Detektivové protikorupční služby chtějí Parkanovou obvinit ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Parkanová má být stíhána kvůli tomu, že nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny letounů. Tím měla stát připravit o zmíněných 658 milionů korun, což je rozdíl mezi kupní cenou a později dopracovaným znaleckým odhadem. Dne 11. července 2012 rozhodla poslanecká sněmovna vydat Parkanovou k trestnímu stíhání. Ta následně rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.

Nejhlasitějším zastáncem Vlasty Parkanové byl její stranický kolega Miroslav Kalousek. Jeho argumenty se opíraly o stanovisko Ústavu státu a práva, které bylo vypracováno pro ministerstvo financí. V dokumentu je uvedeno, že znalecký posudek na ocenění vojenských dopravních letadel CASA nemusel být proveden. Rozhodnutí o nákupu letounů navíc učinila jednomyslně vláda, proto je podle Kalouska nesmyslné obvinit pouze jednoho člena tehdejšího kabinetu. V souvislosti s kauzou se Kalouskovo jméno objevovalo v médiích také kvůli jeho telefonním hovorům s vyšetřovatelem Mazánkem a policejním prezidentem Lessym.

 

Právě se děje

Další zprávy