Robert Louis Stenvenson

23. 11. 2015 14:24
Romanopisec, esejista, básník, autor dětské a cestopisné literatury.
Robert Louis Stenvenson
Robert Louis Stenvenson | Foto: Wikimedia

Život

Robert Lewis Balfour Stevenson se narodil 13. listopadu 1850 v Edinburghu. Jeho otec Thomas Stevenson a jeho předkové byli známí stavitelé, provozovali majáky a mladý Robert měl jít v jejich šlépějích. Už od dětství byl často nemocný, v zimě musel odpočívat a jedinou zábavou mu bylo předčítání, které poslouchal.  V létě pak běhal venku jako zdravé děti. V jedenácti začal studovat na edinburské akademii a pak pokračoval na univerzitě. Měl pokračovat v rodinné tradici a stát se inženýrem, zjistilo se, že bohužel nemá technické myšlení a chatrné zdraví mu neumožňuje věnovat se tomuto oboru. Stevenson raději četl a chtěl se věnovat literatuře. Otec ho přemluvil ke studiu práv, aby měl solidní vzdělání do zálohy.

Základní údaje

Narození: 13. listopadu 1850, Edinburgh, Skotsko
Úmrtí: 3. prosince 1894, ostrov Vailima, Samoa
Manželka: Fanny Stevensonová

Po ukončení studia se jeho zdravotní stav zhoršil, proto cestoval a snažil se najít lepší podnebí. Pobýval na různých místech Francie, zajížděl do Paříže, setkával se s umělci, navštěvoval divadla a galerie. Tehdy poznal malířku, o jedenáct let starší vdanou Američanku, paní Osbournovou, do níž se zamiloval a chtěl se s ní oženit. Musel si počkat několik let. Fanny se vrátila do San Francisca, aby požádala o rozvod. Když se dozvěděl, že onemocněla, vypravil se do Ameriky za ní. Cestoval v podpalubí, pak se vypravil vlakem z New Yorku do Kaliformie. Po cestě dvakrát málem zemřel, ale nasbíral spoustu námětů k psaní.  Paní Osbournová se mezitím rozvedla i uzdravila, po jeho příjezdu o něj začala pečovat. V roce 1880 se s ní oženil a podnikl svatební cestu. Po ní se vrátil i s novou rodinou domů, kde si jeho žena získala srdce rodičů.

Nejznámější díla

Ostrov pokladů, Černý šíp, Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda

V příštích letech se snažil najít místo, kde by se jeho zdravotní stav nezhoršoval, většinou pobýval ve Francii a ve Švýcarsku. Po smrti otce opustil s matkou a ženou Evropu, vydali se do Ameriky a pak do Tichomoří, kde strávil zbytek života. Zemřel náhle na krvácení do mozku 3. prosince 1894 na ostrově Samoa.

Dílo

R. L. Stevenson se hlásil k myšlenkám novoromantismu – teoreticky v Důvěrných studiích lidí a knih (1882) a ve Vzpomínkách a portrétech (1887), prakticky v celém svém díle. Největší popularitu si získal dobrodružný román Poklad na ostrově (1881), v jehož napínavém ději, atmosféře záhad a tajemství, nadějí a strachu osvědčil svou důkladnou znalost starých kronik, námořnických a pirátských příběhů i povídek E. A. Poea. Kromě tohoto románu, který patří mezi nejoblíbenější díla dětské literatury, jsou známy romány Černý šíp (1888), dobrodružný román Únos (1886) a symbolistická novela Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (1886), která chce na případu hodného a počestného občana, proměňujícího se pomocí kouzelného nápoje v přízračného ničemu, ukázat podvojnou povahu lidské bytosti. Kromě těchto u nás známých děl psal také povídky, poezii, cestovatelskou prózu, velmi ceněná je jeho literatura inspirovaná Tichomořím.

Ostrov pokladů

"Dobrodruzi si dost nevěří," odpověděl kuchař, "a vědí proč. Já to řeším tak, že když mne kamarád podvede, tak na tomhle světě dlouho nepobude. O to se vždycky postarám. Někteří měli strach z Pewa, jiní z Flinta, ale Flint sám měl i přes svoji namyšlenost strach ze mne. Flint měl nejsurovější mužstvo, jaké se kdy po moři plavilo. Sám čert by si rozmyslel s nimi plout. Nerad se vytahuju, ale jak sám vidíš, umím s lidmi vycházet. Věř mi, na Johnově lodi ti bude dobře." "Dokud jsem si s tebou, Johne nepromluvil," odpověděl plavčík, "tak se mi ta věc moc nezamlouvala, ale teď si můžeme plácnout!" R. L. Stevenson, Ostrov pokladů

Napínavý dobrodružný román se vyznačuje dramatickými dějovými zvraty, smyslem pro gradaci jednotlivých scén a zachycením atmosféry neznámé krajiny a neobyčejného, často groteskního vzhledu postav. Vedle působivé dobrodružné zápletky má forma Ostrova pokladů ještě hlubší význam. Ten je dán především důležitým protikladem v tematické rovině, vztahem hlavního hrdiny, chlapce Jima Hawkinse, k lodnímu kuchaři Silverovi, člověku s morálně rozpolcenou osobností. Základní hodnotou se stává Jimův rodící se cit pro morální jednání.

Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda

Anglická viktoriánská novela s romantickým tématem dvojnictví. K záhadě Jekyllova nitra i jeho osudu je čtenář přiváděn v různých názorových souvislostech i časových rovinách. Přímého předchůdce má toto dílo v novele M. Shelleyové Frankenstein. Děj knihy je rozvíjen postupně, v náznacích, hádankovitá zápletka se odkrývá v různých, do sebe zapadajících vypravěčských perspektivách. Nadaný a ctižádostivý hlavní hrdina si byl vědom sváru dobra a zla v lidské podstatě. Podařilo se mu vyrobit přípravek na oddělení zlé stránky osobnosti, zosobněné v postavě pana Hyda.

 

Právě se děje

Další zprávy