Jakub Arbes

22. 12. 2014 23:04
Jakub Arbes byl český spisovatel a novinář. Jeho vzory byli Jan Neruda a Karel Hynek Mácha.
Jakub Arbes
Jakub Arbes | Foto: Wikipedia

Životopis

Jakub Arbes se narodil v Praze v červnu 1840 na pražském Smíchově do chudé rodiny ševce. V letech 1851 až 1854 chodil do farní školy u Panny Marie Vítězné na Malé Straně. Původně měl jít do učení na obuvníka, ale díky dobrému prospěchu ho rodiče poslali studovat reálku u Sv. Jakuba, kde se mj. seznámil se spisovatelem Juliem Zeyerem.

Poté studoval na vyšší německé reálce v Mikulandské ulici, kde ho učil češtinu Jan Neruda, který se stal jeho vzorem a později přítelem. Školu dokončil v roce 1859. Pak začal studovat polytechniku, ale obor nedokončil.

Základní údaje

Narození: 12. června 1840, Praha

Úmrtí: 8. dubna 1914, Praha

Rodina: manželka Josefina Rabochová, 5 dětí

V roce 1867 začal psát do časopisu Hlas, poté odešel do Kutné Hory, kde psal do časopisu Vesna kutnohorská. Roku 1868 se Arbes vrátil do Prahy a psal do opozičních Národních listů. V deníku pracoval až do roku 1877, kdy dostal výpověď od majitele Julia Grégra.

Za články v Národních listech byl německou porotou odsouzen na 13 měsíců vězení, které strávil v České Lípě, a to v letech 1873–1874. Po výkonu trestu krátce psal pro časopis Politik, ze kterého byl propuštěn.

Mezi lety 1876–1879 pracoval jako dramaturg Prozatímního divadla, poté se živil výhradně jako svobodný spisovatel a žurnalista. Za zásluhy o českou literaturu byl oceněn členstvím v České akademii věd a umění, a to od roku 1901.

Jakub Arbes zemřel v dubnu 1914 v Praze. Pohřben je na Malvazinkách.

Dílo Jakuba Arbese

Arbes vydával spolu s Mikolášem Alšem satirický časopis Šotek a sám založil několik periodik jako např. Hlas předměstí, Slovenský kalendář nebo Volné slovo. Jeho literárními vzory byli Jan Neruda a Karel Hynek Mácha.

Přehled nejdůležitějších děl

Kandidáti existence, Svatý Xaverius, Ukřižovaná, Ďábel na skřipci, Akrobati, Moderní upíři, Anděl míru, Mesiáš

Pro svou spisovatelskou činnost volil náměty z tehdejšího života v Praze. Vytvořil nový literární útvar nazvaný romaneto, což je kratší povídka, v níž hraje hlavní roli tajemná záhada, která je zdrojem napětí. Tajemný jev je však na konci vědecky vysvětlen nebo alespoň popsán domněnkou. Autorem pojmu romaneto je Jan Neruda.

V roce 1866 vydal romaneto Ďábel na skřipci. V roce 1873 mu vyšlo romaneto Svatý Xaverius, které vypráví o záhadném obrazu sv. Xaveria v malostranském kostele sv. Mikuláše.

Episoda z r. 1848 Úpaly žhavého slunce červnového, vlekoucího se líně po bezoblačné obloze, sežíhají zeleň zahrad a polí, takže lístek k lístku se choulí, jakoby je byl ovanul první studený dech podzimu. Od chvíle, kdy začalo líbati první krev, kterouž bylo dne 12. června 1848 dláždění pražské zbroceno, zdá se, jakoby nebylo mělo jiného úkolu, nežli osušiti a vyhladiti co možná nejrychleji všechny krvavé stopy po barikádním boji v ulicích pražských. Okolí Prahy jest vyprahlé. Polní úroda úžasně rychle zraje. Vše žloutne a šediví. Na všech silnicích, cestách a stezkách leží spousty zahnědle špinavého prachu. úryvek z knihy Drobnokresby

Jakub Arbes

Ukřižovaná je romaneto z roku 1876 s psychologickým námětem. V roce 1879 vyšel Šílený Job a následovala řada dalších romanet. Prvním Arbesovým románem jsou Kandidáti existence, kteří vypráví o utopickém socialismu dvou mladých lidí.

V roce 1879 vyšli Moderní upíři, což byl pohled do života pražských podnikatelů. Následovali Epikurejci (1880) a Mesiáš (1883) o revolucionáři z roku 1848, který se vrací domů a zjišťuje, jak se společnost změnila. V roce 1890 vyšel román Anděl míru vyprávějící o rozkladu hodnot, který způsobilo pronikání kapitalismu na venkov.

Kromě románové tvorby psal Arbes různé publicistické a monografické texty. V roce 1884 napsal dílo Český Paganini o houslistovi Josefu Slavíkovi. Je autorem Siluet divadelních (1904), Arabesek literárních (1905), rozluštil také deník K. H. Máchy, v němž básník popisoval milostný vztah se svou snoubenkou Lori.

 

Právě se děje

Další zprávy