Karel Hynek Mácha

21. 5. 2014 16:56
Básník Karel Hynek Mácha patří mezi skupinu obroditelů českého jazyka z devatenáctého století, ale předčasně zemřel ve 25 letech.
Foto: Jan Vilímek, zdroj: Wikimedia

Životopis

Karel Hynek Mácha se narodil pod jménem Ignác v listopadu 1810 v Praze, kde prožil většinu života, ale jako pěší turista ji často opouštěl na svých toulkách. Po narození s kvůli problémům s financemi rodině přestěhovala z Újezdu do čtvrti Na Františku. V dětství zde navštěvoval svatopeterskou farní školu a další studium pokračoval na novoměstském gymnázium. Další stěhování vedlo ke Karlovu náměstí. Jako vysokou školu dostudoval obor filosofie v roce 1832 a následně pokračoval ještě na právech.

Základní údaje

Narození: 16. listopadu 1810, Praha

Úmrtí: 6. listopadu 1836

Rodina: syn Ludvík (zemřel 1837)

Plně se zapojil do společenského života. Už během středoškolského studia tvořil poezii, ale tehdy ještě v němčině, zatímco po seznámení s Josefem Jungmannem tvořil ve třicátých letech v češtině, a tak přispíval obrozeneckému procesu. Dál také spolupracoval s Josefem Kajetánem Tylem, účinkoval jako ochotník nejen v Kajetánském, ale i Stavovském divadle.

Kromě psaní měl nadání pro hudbu a dochovaly se důkazy jeho výtvarného talentu. Během mnoha svých výprav po české krajině pořizoval kresby zámků a hradů. První z velkých cest vedla v roce 1832 z Prahy na Bezděz, o rok později se vydal po Krkonoších a v roce 1834 podnikl cestu přes rakouské Tyrolsko a Alpy do italských Benátek.

Nejdůležitějším rokem v Máchově životě se stal letopočet 1836. Nejprve dokončil právnické studium a získal místo advokátního praktikanta v Litoměřicích. Dokončil práce na svém lyricko-epickém díle Máj a v dubnu jej vydal. Pokračoval vztah s Eleanorou Šomkovou, z něhož prvního října vzešel syn. Na osmého listopadu byla naplánována svatba Máchy a Šomkové, ale plán překazilo nenadálé infekční onemocnění a 6. listopadu zemřel. Právě v den původně svatební konal se pohřeb.

Dílo Karla Hynka Máchy

Hlavním pozůstatkem po Karlu Hynku Máchovi je jeho kniha Máj, v níž se víc zaměřil na aspekty romantismu a ve verších spletl tragický příběh o Hynkovi, otci Vilémovi a milované dívce Jarmile. Skládá se ze čtyř zpěvů a dvou intermezz. V tématu se kromě nešťastné lásky rozvíjí motiv konfliktu touhy po nesmrtelnosti a neodvratnosti konce lidské existence. Projevila se zde inspirace v anglickém básníkovi Byronovi.

Přehled nejdůležitějších děl

Poezie: Máj, Mnich

Deníky: Deník z r. 1835, Deník na cestě do Itálie

Próza: Cikáni, Křivoklad, Večer na Bezdězu

Často používal lyricko-epickou formu způsobem, kdy dílo skládal z prozaického vyprávění i básnických pasáží jako je Marinka nebo Cikáni.

Z prózy je možné zmínit Křivoklad, který se měl stát jedním dílem rozsáhlejšího cyklu Kat z doby Václava IV., ale nakonec byl jako jediný dokončen.

Rukopis s prvními básnickými projevy vyšel v roce 1829 pod názvem Pokusy Ignace Máchy.

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; kvetoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. z díla Máj

Karel Hynek Mácha

Slavná je i Máchova deníková tvorba. Deník na cestě do Itálie popisuje události z roku 1834, Deník z roku 1935 získal věhlas díky Máchově šifře, za níž se skrýval popis erotických zážitků. Na nalezení klíče k šifře měl významný podíl Jakub Arbes v osmdesátých letech. Vedle toho ale Deník obsahuje i popis každodenního života.

 

Právě se děje

Další zprávy