Národní divadlo

Aktualizováno 1. 8. 2013 11:56
Národní divadlo v Praze funguje od roku 1883, zahrnuje pět budov a představení činohry, baletu, opery a Laterny magiky.
Národní divadlo.
Národní divadlo. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Národní divadlo České republiky zahrnuje mnohem víc než jen novorenesanční budovu na pravém břehu Vltavy v centru Prahy. Tato historická budova je však základním symbolem, poprvé byla otevřena roku 1881, po následném požáru v roce 1883. V současnosti pod Národní divadlo spadá pět jednotlivých budov, vedle této je to Nová scéna v její těsné blízkosti, Stavovské divadlo a Divadlo Kolowrat u Ovocného trhu a Státní opera v Legerově ulici. Zahrnuje soubory Opery, Činohry, Baletu a Laternu magiku.

Problémová pozice ředitele ND

Zřizovatelem instituce je ministerstvo kultury, dočasně pověřen zastupováním funkce ředitel Národního divadla byl Václav Pelouch.

Od 1. srpna 2013 ho měl nahradit dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Toho však okamžitě odvolal ministr kultury úřednické vlády Jiřího Rusnoka Jiří Balvín. Jemu se nelíbilo, že byl vybrán v uzavřeném výběrovém řízení, avšak tento krok vyvolal nevoli u uměleckých ředitelů jednotlivých souborů a některých herců, kteří na protest z divadla odešli. Druhý den Balvínovi premiér Jiří Rusnok nařídil, aby Buriana zpět dosadil na ředitelské místo. Následně byl uveřejněn audit, který ukazoval na problematické finance ND v souvislosti s platy herců i smlouvami s ABL.

Umělecký šéf Činohry ND Michal Dočekal rezignoval na svůj post v reakci na Balvínovo odovolání nového ředitele. Spolu s Dočekalem skončilo i vedení Opery Národního divadla a Státní opery Praha.

Umělecký šéf Baletu ND je Petr Zuska. Uměleckým šéfem Opery ND se měl pro novou sezónu stát Petr Kofroň jako nástupce Rocca, jenž byl v dubnu 2013 odvolán.

Kromě Národního divadla v Praze fungují i jiná Národní divadla ve dvou dalších největších městech České republiky. V Brně bylo otevřeno v roce 1884, Moravskoslezské v Ostravě zahájilo činnost v roce 1919.

Založení pražského Národního divadla

O vzniku reprezentativního národního divadla se mluvilo od čtyřicátých let devatenáctého století, veřejná sbírka odstartovala až v padesátých letech. V důsledku éry Bachova absolutismu však jako první vzniklo Prozatimní divadlo otevřené roku 1962, které později splynulo s hlavní budovou Národního divadla.

16. května 1968 byl položen základní kámen hlavní budovy, jejímž architektem byl Josef Zítek, který byl osloven s žádostí na vypracování projektu, později byl ještě dodatečně vybrán v konkurzním řízení. Až v roce 1977 budova konečně měla i střechu. Slavnostní otevření nastalo 11. června 1868 při příležitosti návštěvy korunního prince Rudolfa. V divadle se pak odehrálo jedenáct představení, než byl provoz přerušen, aby bylo divadlo kompletně dokončeno.

Tento záměr zhatil 12. srpna požár budovy, který začal na střeše, ale poškodil i hlediště a jeviště. Miroslav Ivanov ve své literatuře faktu popisuje celou řadu nešťastných náhod, které vedly k velkým rozměrům a škodám požáru. Sbírka na obnovu divadla záhy přinesla velký obnos peněz a do dvou let se podařilo pod vedením architekta Josefa Schulze opravit a dovést k finální podobě. 18. Listopadu 1883 se kulturní budova otevřela představením Libuše od Bedřicha Smetany.

K dalším zásadním úpravám došlo až ve dvacátém století. V roce 1977 bylo divadlo uzavřeno představením Jiráskovy Lucerny, v následujících šesti letech došlo ke generální rekonstrukci. Datem znovuotevření bylo sté výročí zahájení provozu po velkém požáru.

 

Právě se děje

Další zprávy