Změna dodavatele elektřiny a plynu

Aktualizováno 3. 6. 2013 17:09
Porovnáním cenových nabídek a přestupem k jinému dodavateli elektřiny nebo plynu mohou spotřebitelé výrazně ušetřit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČT24

Porovnáním cenových nabídek a přestupem k jinému dodavateli mohou spotřebitelé výrazně ušetřit, v některých případech až čtvrtinu nákladů.

Právo zvolit si dodavatele elektřiny mají domácnosti od roku 2006, u zemního plynu od roku 2007. Podnikatelé tak mohou činit už od roku 2005.

Vybírat si lze z nabídky více než třiceti dodavatelů, porovnání závisí na konkrétní spotřebě a regionu.

Výpovědní lhůta činí ze zákona tři měsíce a začíná běžet od nejbližšího prvního dne kalendářního měsíce. Pokud je důvodem změny dodavatele zvýšení ceny, není třeba tuto výpovědní lhůtu dodržet.

Podrobnější informace ke změně dodavatele a porovnání konkurenčních nabídek najdete ve specializované sekci serveru Amplion.cz z rodiny Centrum Holdings.

Neutrácejte zbytečně a vyberte si nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji díky jednoduchému srovnávači cen. Vyřídíme za vás i přechod k jinému dodavateli.

Cena dodávek elektrické energie a plynu se skládá z regulovaných cen, které stanovuje Energetický regulační úřad, a které jsou pevné - neměnné. A dále z neregulované složky, která zahrnuje cenu za samotnou dodávku komodity, v tomto případě plynu či elektřiny, za správu distribuční sítě, marži dodavatele a u plynu pak ještě cenu za takzvané strukturování dodávky (vyrovnávání výkyvů uskladněním plynu v zásobnících).

Neregulovaná složka tvoří u plynu až 80 % a u elektřiny asi 50 % výsledné ceny. To je tedy právě ta část, jíž může zákazník ovlivnit volbou dodavatele.

Odborníci varují před podomními prodejci, zvláště pokud tlačí na rychlé uzavření smlouvy a nedají zájemcům dostatek času na prostudování kompletních podmínek smlouvy. Podezřele levné ceny mohou být vykompenzovány skrytými poplatky, nemožností brzy odejít ke konkurenci, přísnými sankcemi a dalšími "háčky" ve všeobecných obchodních podmínkách, na které smlouva odkazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy