RWE

26. 1. 2012 20:52
Plynárenská a elektrárenská společnost sídlící v Německu. V Česku její plyn dodává společnost RWE Transgas.
RWE
RWE | Foto: RWE

RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) je německý elektrárenský a plynárenský holding, provozující několik dceřinných společností i v České republice.

Jsou to akciové společnosti RWE Transgas (dovoz plynu a elektrické energie) a RWE Energie (distribuce plynu a elektrické energie), která vznikla sloučením Středočeské, Západočeské a Severočeské plynárenské. Dále díky majoritnímu podílu ovládá Severomoravskou, Jihomoravskou a Východočeskou plynárenskou.

K české skupině ještě patří NET4GAS s.r.o., jež vlastní a spravuje síť plynovodů a RWE Gas Storage s.r.o., která provozuje plynové zásobníky.

I když v Česku RWE měl původně na dodávky plynu prakticky monopol, který začal v roce 2010 rozbíjetČEZ, dodává i elektrickou energii, čímž zase konkuruje ČEZu.

V Německu je největším producentem elektrické energie. Provozuje všechny typy elektráren včetně jaderných. V roce 2003 protestovaly před sídlem společnosti tisíce ekologických aktivistů.

Přestože RWE je významných znečišťovatelem ovzduší a produkuje téměř kilogram CO2 a stovky mikrogramů radioaktivního odpadu na kilowatthodinu, značně rozšířila své aktivity na poli obnovitelných zdrojů.

Těžařskou částí holdingu je RWE Dea sídlící v Hamburgu. Kromě težby ropy a zemního plynu v Německu, Norsku, Británii, Dánsku a Egyptě se věnuje též geologickém průzkumu zejména v severní Africe a Turkmenistánu.

Společnost RWE byla založena již v roce 1898 v Essenu a v roce 1900 spustila v témže městě svoji první elektrárnu. Roční tržby RWE Transgas - hlavní obchodní divize v ČR - se pohybují kolem 100 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy