Fotbalisté Itálie

Aktualizováno 3. 2. 2012 12:42
Profil fotbalového reprezentačního týmu Itálie.
Fotbalisté Itálie
Fotbalisté Itálie | Foto: Reuters

Itálie jedním z nejúspěšnějších fotbalových reprezentačních týmů, které pravidelně nastupují na mistrovství světa i Evropy.

Italský tým je po Brazílii nejúspěšnějším týmem historie světových šampionátů - vyhrál už čtyřikrát, a to v letech 1934, 1938, 1982 a 2006. Evropský šampionát ovládl jedinkrát, a to v roce 1968 na "domácím" mistrovství, jednou skončil druhý (2000) a jednou třetí (1988).

Na evropský šampionát v Polsku a Ukrajině se tým squadry azzurry kvalifikoval bez jediné porážky a pouze se dvěma remízami se skupiny C. Itálie si připsala famózní statistiku v defenzivní části hry, kdy na domácím hřišti nedostala ani jeden gól a všechny zápasy vyhrála, a venku inkasovala pouze dvakrát. Připsala si v tomto ohledu nejlepší statistiku ze všech týmů. Základní skupinu závěrečného turnaje odehraje ve skupině C spolu se Španělskem, Irskem a Chorvatskem.

Nejznámějšími hráči italské fotbalové historie jsou Franco Barresi, Roberto Baggio, Dino Zoff, Gianluca Vialli, Paolo Rossi, Giuseppe Meazza (podle nějž se jmenuje stadion Interu Milán), Luigi Riva (nejlepší střelec národního týmu s 35 brankami), Roberto Mancini, Paolo a Cesare Maldiniovi, Roberto Donadoni, Gianfranco Zola, Walter Zenga, Christian Vieri, Gianni Rivera, Fabrizzio Ravanelli, Giuseppe Signori, Alessandro Del Piero, Fabio Cannavaro (nejčastější reprezentant se 136 starty), Alessandro Costacurta, Alessandro Nesta, Filippo Inzaghi, Pierlugi Casiraghi, Gennaro Gattuso a další. Hlavními tahouny mužstva na nadcházejícím mistrovství Evropy budou bezpochyby Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo, Mario Balotelli, Thiago Motta, Daniele De Rossi nebo Alberto Gilardino. Současným trenérem je Cesare Prandelli, předtím italský celek koučovali například Marcelo Lippi, Giovanni Trapattoni, Arrigo Sacchi, Cesare Maldini, Ferruccio Valcareggi, Enzo Bearzot a další.

Nejslavnějšími italskými týmy jsou Juventus Turín, AC Milan, Inter Milán, AS Řím, Lazio Řím a SSC Neapol. Typickou barvou italských dresů je modrá (odtud se také italskému národnímu týmu říká squadra azzurra).

V prvním zápase své historie porazila Itálie v roce 1915 Francii 6:2, ale jinak po desetiletí vyznávala spíš obranný styl hry, s nímž často uspěla. V Itálii je nejpopulárnějším českým fotbalistou Pavel Nedvěd, který zde nastupoval v barvách více klubů, ale největší slávu získal v Juventusu Turín. V jeho dresu se také stal držitelem Zlatého míče. Na začátku roku 2012 na Apeninském poloostrově nastupují třeba Kamil Vacek (Chievo), Libor Kozák (Lazio Řím) nebo Daniel Pudil (Cesena).

Na začátku února 2012 patří italskému národnímu týmu v žebříčku FIFA 9. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy