Zimní olympijské hry v Soči 2014

5. 12. 2013 15:04
Zimní olympiádu v roce 2014 hostí ruské město Soči. Hry se konaly ve dnech 7. až 23. února 2014, byly v pořadí dvaadvacáté a zahrnovaly i vysokohorský areál Krasnaja Poljana.
Soči 2014, závěrečný ceremoniál: ohňostroj nad stadionem Fišt
Soči 2014, závěrečný ceremoniál: ohňostroj nad stadionem Fišt | Foto: Reuters

Česká republika získala na těchto olympijských hrách rekordní počet 8 medailí - dvě zlaté (v snowboardcrossu Eva Samková a v rychlobruslení Martina Sáblíková), čtyři stříbrné (v biatlonu Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová, v rychlobruslení Martina Sáblíková a ve štafetě biatlonu Jaroslav Soukup, Veronika Vítková, Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová) a dvě bronzové (v biatlonu Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec).

Město Soči se nachází na východním pobřeží Černého moře. Spadá pod Krasnodarský kraj, má přes 300 tisíc obyvatel. Jako městská aglomerace má přes sto kilometrů na délku a svou rozlohou přesahuje i velikost Moskvy.

Hostitelské město bylo vybráno v roce 2007 na zasedání olympijského výboru v Guatemale. Konkurenty Soči byla města Pchjongčchang v Jižní Koreji a Salzburg v Rakousku. O pořádání se ucházely i Španělsko, Kazachstán, Bulharsko a Gruzie.

Maskoty olympijských her v Soči byly tři postavičky - lední medvěd, zajíc a sněžný levhart. V hlasování o nich rozhodli ruští občané.

Od 7. do 16. března v Soči proběhly také jedenácté zimní paralympijské hry, ty už ale zastínila krize na Ukrajině a odtržení Krymu. Maskoty paralympijády se stala Sněhová vločka a Paprsek světla (Snezhinka a Luchik).

V souvislosti s olympiádou v Rusku se hovořilo o zvýšeném bezpečnostním riziku, které hrozí od teroristických skupin na Kavkaze. Ruská vláda proto přijala i několik zvláštních zákonů. K žádnému incidentu však nedošlo

Otázky vzbuzovalo také financování. Kvůli pořádání olympiády muselo být vystavěno velké množství nových objektů. Politická opozice zveřejnila zprávu, v níž jsou dosavadní investice vyčísleny na 50 miliard rublů (cca 988 miliard korun), přičemž polovina z toho měla být využita neefektivně. Objevila se obvinění z rozkrádání veřejných financí a korupce. Výdaje tak měly překročit náklady všech předchozích her. Předchozí zimní olympiáda ve Vancouveru stála okolo 7 miliard dolarů.

Sportovní disciplíny

Na zimních olympijských hrách v Soči se soutěžilo v následujících disciplínách:

alpské lyžování, biatlon, boby, běh na lyžích, curling, krasobruslení, freestyle lyžování, hokej, sáně, severská kombinace, short track rychlobruslení, skeleton, skoky na lyžích, snowboarding a rychlobruslení.

Zajímavosti

V Rusku se kvůli pořádání her posunulo hodnostářům odpovědným za pořádání her novoroční volno na březen.

V Moskvě šlo pořídit lístky do metra zadarmo, pokud u prodejního automatu udělal zájemce třicet dřepů za dvě minuty. Snaha propagovat cvičení mezi obyvatelstvem se objevila i v dalších podobách.

7. listopadu 2013 se olympijská pochodeň dostala do vesmíru na stanici ISS. Dovezli ji tam kosmonauti v Sojuzu.

 

Právě se děje

Další zprávy