Vladimír Dlouhý: Kandidát na prezidenta

22. 11. 2012 15:56
Vladimír Dlouhý je nezávislým kandidátem pro první přímou volbu prezidenta České republiky.
Vladimír Dlouhý: Kandidát na prezidenta
Vladimír Dlouhý: Kandidát na prezidenta | Foto: Vojtěch Marek

Vladimír Dlouhý oznámil kandidaturu na prezidenta už v červnu 2012. Učinil tak s dostatečným předstihem, aby měl dostatek času na sesbírání potřebných 50 tisíc podpisů pod svou kandidaturu.

V prvních přímých volbách prezidenta České republiky se rozhodl kandidovat jako nezávislý, neucházel se tedy o podporu žádné ze zavedených politických stran.

Dlouhý, bývalý ministr průmyslu, zvolil netradiční, kontaktní kampaň. Zahájil „Dlouhý běh“, sérii výběhů, s nimiž procestoval celou republiku.

Obdobně netradiční způsob zvolil i pro sběr podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu. Obrátil se na brigádníky, především z řad mladých a studentů, kterým slíbil za dodané podpisy finanční odměnu ve výši dvaceti korun. Zájemci o brigádu se mohli registrovat na internetu a na ty nejlepší čekal odměna v podobě iPadu.

Vladimír Dlouhý oznámil 5. října, že se mu podařilo nashromáždit 50 tisíc podpisů od občanů a splnil tak zákonem požadovaný limit, aby se stal kandidátem na prezidenta. K registraci pak ministerstvu vnitra předložil kandidaturu podpořenou šedesáti tisíci občanů.

Vladimír Dlouhý představil v souvislosti se svojí kandidaturou na prezidenta stručný program. Věnuje se v něm otázkám práva a spravedlnosti, kde vylučuje, že by připustil politický vliv na jmenování soudců, členů bankovní rady ČNB či velení armády – hodlá se řídit čistě odbornými a morálními hledisky.

Prezidentské milosti a amnestie označuje za anachronismus a hodlá odpouštět a zmírňovat tresty jen v mimořádných případech.

Za klíčové pro budoucí prosperitu České republiky považuje Dlouhý vzdělání. Chce oživit učňovské školství a podporuje zavedení školného na vysokých školách, za předpokladu, že neomezí přístup pro hmotně znevýhodněné studenty.

V hospodářské oblasti navrhuje vedle škrtů také investice do dopravní a telekomunikační infrastruktury. Na ní nesmí stát šetřit.

Vladimír Dlouhý pracuje od roku 1997 jako poradce investiční banky Goldman Sachs. V tom roce se rozhodl ukončit svou politickou kariéru, když rezignoval jak na funkci ve vládě, tak na poslanecký mandát. Do blízkosti politiky se dostal opět až v posledních letech, kdy se stal členem Národní ekonomické rady vlády.

Vladimír Dlouhý byl v době své sedmileté kariéry ve vrcholné politice členem pravicové strany ODA. Stal se členem hned první porevoluční vlády národního porozumění premiéra Mariána Čalfy. V českých vládách Václava Klause pracoval jako ministr průmyslu a obchodu. V 90. letech několik let ovládal žebříček nejpopulárnějších politiků v České republice. V 80. letech byl Vladimír Dlouhý členem KSČM.

Preference Vladimíra Dlouhého v průzkumech veřejného mínění pro prezidentskou volbu se pohybují mezi třemi a šesti procenty hlasů.

Prezidentské volby, první přímé v Česku, se budou konat v lednu 2013. Termín určil podle zákona předseda Senátu Milan Štěch.

K prvnímu kolu půjdou Češi v pátek a sobotu 11. a 12. ledna. Druhé kolo, které se bude konat, pokud v tom prvním ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, je naplánováno o dva týdny později, tedy na pátek a sobotu 25. a 26. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy