Krajské volby 2012 v Plzeňském kraji

Aktualizováno 16. 10. 2012 21:42
Krajské volby v Plzeňském kraji se konaly na podzim roku 2012 a zvítězila v nich ODS, která získala 15 mandátů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Krajské volby v Plzeňském kraji se konaly na podzim roku 2012. Voliči hlasovali v pátek 12. a v sobotu 13. října. Doposud v Plzeňském kraji vládla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Hejtmanem kraje se po rezignaci Milady Emmerové v roce 2010 stal Milan Chovanec z ČSSD.

V Plzeňském kraji vznikla po volbách koalice ČSSD a KSČM. Staronovým hejtmanem se stal Milan Chovanec, lídr kandidátky ČSSD. Socialní demokraté mají v radě šest členů, komunisté tři.

V krajských volbách 2012 postavila ČSSD do čela kandidátní listiny předchozího hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance, který se pokusil obhájit svůj post. Chovanec mandát získal a strana dostala celkem 15 mandátů, tedy 24,89 % hlasů.

Plzeňská občanská demokracie zvolila jako volebního lídra Jiřího Pospíšila, který získal nejvíce preferenčních hlasů v kraji. ODS volilo 26,45 procent voličů, což znamená 15 mandátů. Plzeňský kraj je jediným, ve kterém ODS vyhrála.

Jakov vůdčí osobnost kandidátky za TOP 09 a STAN si krajské předsednictvo TOP 09 zvolilo starostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka, který křeslo získal. TOP+STAN dostali celkem tři křesla (5,5 % hlasů).

Komunisté získali 20,93 procent hlasů (12 mandátů). Do čela kandidátní listiny KSČM se krajských volbách postavil poslanec Karel Šidlo, který mandát získal.

Koalice pro Plzeňský kraj, která spojila strany KDU-ČL, Nestraníci a Strana soukromníků ČR získala pouze 4,65 procent hlasů.

V minulých krajských volbách, které se konaly v roce 2008, se v Plzeňském kraji na první místo vyhoupla ČSSD, která získala celkem 19 mandátů. Na druhé místo se propadla ODS se ziskem 14 křesel, KSČM voliči přiřkli 9 zastupitelů, Koalice pro Plzeňský kraj potom dostala mandátů 5.

 

Právě se děje

Další zprávy