Krajské volby 2012 - ODS v Libereckém kraji

Aktualizováno 17. 10. 2012 19:51
Jedničkou kandidátní listiny ODS a kandidátkou na post hejtmanky v Libereckém kraji byla zvolena Eva Bartoňová.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Volby do zastupitelstev českých krajů konané v roce 2012 skončily. V Libereckém kraji se ODS dostala do zastupitestva z posledního postupového místa. Volilo ji 9,3 % občanů a v kraji má tak pět mandátů (Eva Bartoňová, Petr Beitl, Tomáš Sláma, Vladimír Šámal, Otakar Špetlík).

V Libereckém kraji získalo největší počet hlasů a tím pádem i mandátů uskupení Starostové pro Liberecký kraj, což je jediný případ, kdy se zadařilo jiné než některé z poslaneckých či exposlaneckých stran. Jejich zisk činí 22,2 % a 13 křesel. Na druhém místě skončila KSČM s 18 % (10 křesel), na třetím Strana zelených a Změna pro Liberecký kraj s 16,85 % (10 křesel). Nakonec taktéž ČSSD s 13 % (7 křesel).

Volební účast byla 38,55 %.

Palčivou otázkou se v Libereckém kraji v loňském roce stala optimalizace středních škol, proti které se liberecká ODS postavila. K návrhu vedlo snížení počtu studentů a vysoký počet škol v kraji. Pozornost veřejnosti směrem k ODS upoutalo také obvinění exprimátora Liberce Jiřího Kittnera ze strany protikorupční policie. Politik měl údajně prostřednictvím městské společnosti Sportovní areál Ještěd převádět nemovitosti ve vlastnictví města na třetí osobu a prodávat je pod cenou.

Jedničkou kandidátní listiny ODS a kandidátkou na post hejtmanky v Libereckém kraji byla zvolena Eva Bartoňová. Na druhém místě se na kandidátce objevil zástupce primáře liberecké nemocnice Zdeněk Šámal, trojkou byl jablonecký starosta Petr Beitl. Následuje pedagožka Hana Doležalová z Lomnice nad Popelkou. Volby proběhly 12. a 13. října roku 2012.

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, získali občanští demokraté v Libereckém kraji celkem 12 zastupitelů. Momentálně působí ODS v opozici, kraji vládne ČSSD společně se Stranou pro otevřenou společnost za podpory komunistů.

 

Právě se děje

Další zprávy