Koruna Česká - volby do Poslanecké sněmovny 2013

24. 9. 2013 19:55
Koruna Česká se jako politická strana usilující o změnu ústavního charakteru státu na konstituční monarchii zatím nedostala do Poslanecké sněmovny. V roce 2013 kandidovala v 11 krajích.
Foto: Jiří Kropáček

Koruna česká obdržela předčasné volby do Poslanecké sněmovny 0,17 % hlasů.

V roce 2010 získala Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) ve volbách do sněmovny 0,07 % hlasů. Šance se v roce 2013 dávala i novým politickým subjektům jako ANO nebo Úsvit, a přestože Koruna česká zaznamenal zvýšenou podporu, na vstup do sněmovny to nestačilo.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhly o víkendu 25. a 26. října.

Oproti předcházejícím volbám, kdy strana nabídla své kandidáty v pěti krajích, se Koruna česká ucházela o hlasy v jedenácti krajích (kandidátky nesestavila v Libereckém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině).

Volební číslo Koruny České bylo 24.

Lídři kandidátek v krajích

Praha: Václav Srb
Středočeský kraj: Jaroslav Konečný
Plzeňský kraj: Jan Drnek
Jihočeský kraj: Radim Špaček
Karlovarský kraj: Marek Stanzel
Ústecký kraj: Jarmila Štogrová
Pardubický kraj: Petr Fibich
Olomoucký kraj: Miroslav Srostlík
Jihomoravský kraj: Jiří Čížek
Zlínský kraj: Josef Petr
Moravskoslezský kraj: Emil Adamec

Volební program Koruny České

Dlouhodobým cílem politického hnutí, které v současné podobě vzniklo už na začátku devadesátých let, je prosadit proměnu České republiky na konstituční monarchii se spojením předností tří vládnoucích principů - monarchistickým (panovník), aristokratickým (senát) a demokratickým (poslanecká sněmovna). Vycházejí z fungujících modelů v celé Evropě.

Podporují církevní restituce, nicméně soukromé vlastnictví považují za nedotknutelné. Sociální zabezpečení by přenesli ze státního aparátu na osoby či společenství, jejichž podpora by byla zajištěna vhodnou daňovou politikou.

Ve školství by byli pro obnovení podvojného systému gymnázií, s výukou latiny, případně i řečtiny.
V hospodářské sféře podporují volný trh a svobodné podnikání v tradici ukotvené a odpovědné společnosti, znamená to podporu tradiční řemeslné a výrobní činnosti.

V zahraniční politice vyzdvihují vztahy s přirozenými partnery středoevropského prostoru, ale také s Lucemburskem vzhledem k dějinným vztahům.

 

Právě se děje

Další zprávy