Hatefree Culture

31. 5. 2016 0:08
Projekt HateFree Culture (Kultura bez nenávisti), který iniciovala Agentura pro sociální začleňování při Úřadu vlády České republiky, vznikl v listopadu 2014 jako součást programu Kampaň proti rasismu a násilí. Původně reagoval na nárůst negativních postojů vůči skupinám obyvatel lišících se svou etnicitou, sexuální orientací, náboženstvím, subkulturou, handicapem či z jiných důvodů. Od roku 2015 se v důsledku evropské migrační krize zaměřil rovněž na problematiku přijímání uprchlíků.

Hlavními komunikačními nástroji jsou facebooková stránka HateFree Culture a web, kde se například nachází nástroj pro vyvracení nejčastějších hoaxů, mýtů a nenávistných stereotypů – Hejtomat. Dále iniciativa chce především pro mladé lidi přinášet ověřené informace v atraktivní a srozumitelné podobě.

Mezi nejvýraznější aktivity projektu lze zařadit kampaň „Jsme v tom společně“, do které se zapojily přibližně čtyři desítky známých osobností z různých oborů a zástupci různých skupin, které mohou čelit nenávisti. Portréty těchto osob doplňovaly nenávistné komentáře, které jim přišly e-mailem či je uživatelé napsali na diskusních fórech či Facebooku. Této aktivity se zúčastnili například Tonya Graves, Berenika Kohoutová, Sandra Nováková, Lukáš Hejlík, Jakub Žáček, Martin Malý a Martin Rota, Dominika Myslivcová či muslimové, Vietnamci, Romové, senioři, lidé s menšinovou sexuální orientací, lidé s onemocněním HIV/AIDS či bývalí uživatelé drog.

Další aktivitou, kterou Agentura pro sociální začleňování při Úřadu vlády České republiky iniciovala,  jsou tzv. HateFree Zóny, do kterých se zapojují organizace, které chtějí dát svým návštěvníkům najevo, že se lidé u nich nemusí bát nenávistných a násilných útoků.

Iniciativa se stala terčem kritiky kvůli zlehčování a banalizaci nebezpečí, které je spojené s šířením islámu v Evropě a s masovým přílivem imigrantů během evropské migrační krize. Iniciativa se od počátku stala terčem kritiky, která se soustředí na facebookové stránce Anti Hate Free. Často proti ní vystupuje například iniciativa Islám v České republice nechceme.

Útoky proti jednotlivcům a organizacím podporující imigranty

  • Ráno 30. ledna byl při běhání pobodán muslim sysrského původu, který se spolu se svou manželkou Evou Zahradníčkovou aktivně angažuje v pomoci blízkovýchodním uprchlíkům. Dramatickým výhrůžkám čelí denně také jeho žena.
  • Dne 6. února 2016 zapálili centrum Klinika zřejmě účastníci pražské demonstrace proti islámu zápalnými lahvemi.
  • 7. dubna zaútočili neznámí útočníci na rodinné centrum Kašpárek v Pardubicích, kdy polili vchodové dveře kapalinou připomínající krev a vylepili fiktivní parte pro ředitelku centra Olgu Pavlů.
  • V noci ze dne 23. na 24. dubna 2016 došlo k vandalským útokům na několik kaváren a dalších institucí zapojených do projektu „HateFree Zone“.

Během let 2015 a 2016 došlo k několika útokům pravicových extremistů na místa spolupracující s agenturou. Pravděpodobně k nejvážnějšímu útoku došlo v noci ze dne 23. na 24. dubna 2016, kdy byly poničeny výkladní skříně a vchody několika kaváren a dalších institucí zapojených do projektu „HateFree Zone. Dne 25. dubna se následně uskutečnilo „Solidární shromáždění: Praha se nebojí“, na němž se sešlo asi 1 200 příznivců iniciativy, kteří útoky odsoudili.

Aktivity projektu HateFree jsou financovány z 80 % z Norských fondů a z 20 % ze státního rozpočtu ČR. Jedná se o tříletý projekt, který začal fungovat v listopadu 2014. Hlavním mediálním partnerem se stala Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy