Trutnov Open Air Music Festival

Aktualizováno 18. 8. 2011 13:53
Trutnov Open Air Music Festival, přezdívaný jako "východočeský Woodstock" patří k nejstarším a nejpopulárnějším hudebním festivalům v České republice.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Anna Vedralová

Trutnov Open Air Music Festival představuje svým způsobem kultovní hudební festival, kterému kvůli svobodomyslné atmosféře často přezdívá východočeský Woodstock.

V roce 2012 se ve dnech 16. až 19. srpna uskuteční už 25. ročník akce. Ten je in memoriam věnovaný památce bývalého prezidenta Václava Havla a básníkovi Magorovi (Ivan Martin Jirous). Vystoupí na něm nu-metalisté Korn, punkeři Anti-Flag nebo John Cale.

Festival je typický svou indiánsku atmosférou spojenou s přírodním amfiteátrem trutnovského areálu "Na Bojišti". Tamější půda je již přes dvacet let každoročně živena onou všeobjímající "láskou, mírem a dobrou náladou". Mnoho lidí tak na trutnovský festival nejezdí kvůli kapelám (jejichž složení se výrazně neliší od dalších domácích festivalů), ale spíše kvůli indiánskému nádechu i stále živenému odkazu disentu, z jehož kořenů celá akce původně vzešla.

Ročník 2011

Ročník 2011 proběhl ve dnech 18. - 21. srpna a byl věnován organizaci Amnesty International, zesnulému zpěvákovi skupiny The Doors Jimu Morrisonovi a indiánským bojovníkům od města Tippecanoe, kteří byli před dvěma sty lety pobiti americkou armádou.

Hlavní hvězdou byl praotec punku Iggy Pop a The Stooges.

Historie festivalu, změny a nejistá budoucnost

Historie festivalu sahá až do roku 1987, kdy tehdejší akci, konající se ve Volanově u Trutnova, rozehnala komunistická Státní bezpečnost.

Po revoluci se festival přemístil do současného působiště, jehož budoucnost je však již několik let - vzhledem k plánované výstavbě - poměrně nejistá. Festival již dokonce začal hledat nové místo, které bude od roku 2012 zřejmě již definitivně potřebovat.

Jedno ze svých specifik však festival v roce 2011 ztratil - od svých počátků funguje bez sponzorů - veškeré finance byly získávány z prodeje vstupenek, od pivovaru i stánkařů. Jeden z ročníků se rozhodl podpořit miliardář Zdeněk Bakala a organizátoři jeho dar přijali.

 

Právě se děje

Další zprávy