Joseph Heller

23. 11. 2015 12:59
Americký protiválečný spisovatel.
Foto: Wikimedia

Život

Joseph Heller se narodil 1. května 1923 v Brooklynu v rodině židovských přistěhovalců z Ruska. Jeho otec Isaac Heller zemřel, když bylo Josephovi pět let. Matka zůstala v New Yorku sama i s dětmi z mužova prvního manželství. Jako dítě se bavil psaním povídek. Na střední škole se mimo jiné učil psát na stroji. Pak vystřídal různá zaměstnání, jako poslíček, dělník v továrně apod., a v devatenácti letech se stal letcem americké armády na italské frontě.

Základní údaje

Narození: 1. května 1923, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí: 12. prosince 1999, New York, USA
Manželka: Shirley Held

Válka byla pro jeho generaci vlastně záchranou, protože nevěděli co vlastně dělat. Jako voják získal v Itálii inspiraci pro své romány. Na prázdninách poznal svou budoucí ženu Shirley Held, s níž se hned po válce oženil. Po válce mohl jako voják studovat na vysoké škole, odstěhoval se proto do Kalifornie, kde začal studovat angličtinu a kde mu začaly vycházet první povídky. Ve studiu pokračoval na Kolumbijské univerzitě a v Anglii na Oxfordu.

Po studiích vyučoval angličtinu na Pennsylvánské univerzitě i na univerzitě Yale. Aby uživil rodinu se dvěma dětmi, pracoval jako copywriter v několika reklamních agenturách a věnoval se také psaní vlastních děl. Po zabezpečení rodiny se vrátil znovu na univerzitu. Roku 1975 se stal mimořádným profesorem literatury City College v New Yorku. V roce 1981 závažně onemocněl a na rok ochrnul. Po vyléčení se rozvedl a oženil se znovu se zdravotní sestřičkou, která o něj pečovala. Zemřel 12. prosince roku 1999 na infarkt.

Dílo

Joseph Heller se ve svém díle věnoval především druhé světové válce. Psal satirická díla, zejména novely a dramata. Všímal si především absurdity válečných situací. Nejznámějším dílem je román Hlava XXII (1961), v němž zpracoval své zkušenosti z italské fronty. Také další díla se kriticky věnují úpadku člověka, mravů, umění – Něco se stalo (1974), Gold za všechny peníze (1979), Bůh ví (1984). V díle Zavíráme! (Closing Time) se vracejí hrdinové z Hlavy XXII jako staří muži a vyrovnávají se s blížícím koncem života. V pozůstalosti byl objeven Portrét umělce v pokročilém věku. Kromě toho napsal řadu povídek, česky vyšel výbor s názvem Hlava nehlava.

Hlava XXII

"Dva," odpověděl Yossarian. "A kolik jich vidíte teď?" zeptal se doktor a ukázal dva prsty. "Dva, "řekl Yossarian. "A kolik teď?" ptal se lékař a neukázal žádný. "Dva," pravil Yossarian. Lékařova tvář se svraštila úsměvem. "Namouduši, ten mladík nelže, radoval se celý šťastný. "On opravdu vidí všechno dvakrát!" Položili Yossariana na vozíček a odvezli ho do pokoje, kde ležel ten první voják, který viděl všechno dvakrát, a na každého, kdo byl s Yossarianem na oddělení, uvalili novou čtrnáctidenní karanténu. "Vidím všechno dvakrát!" volal voják, který viděl všechno dvakrát, když k němu Yossariana přivezli. "Vidím všechno dvakrát!" odpovídal mu Yossarian stejně hlasitým... J. Heller, Hlava XXII

Příběh kapitána Yossariana je uvozen mottem „…z ničeho je nebolela hlava tak jako z Hlavy XXII…“. Román je rozčleněn do 42 částí označených převážně jmény hlavních postav jednotlivých epizod. Děj, jehož časové roviny se složitě prolínají, je situován na ostrov Pianosa do doby 2. světové války, dohromady ho drží postava Yossariana a jeho snaha vymanit se z ubíjející válečné mašinérie. Yossarianovi je jasné, že jedinou cestou, jak se zbavit války, nebezpečí smrti a strachu před smrtí, je útěk. Za podpory majora Danbyho a plukovního kaplana od 256. letecké eskadry dezertuje a odchází za vidinou nohatých švédských blondýn, které jsou symbolem toho, co je ve válečných podmínkách nedosažitelné. Heller zobrazuje svět více či méně bezradných individuí, jehož absurdní zákonitosti jsou stanoveny neméně absurdní Hlavou XXII. Společenskokritické zaměření románu vyrůstající z ironie, satiry, situační komiky, humoru i výsměchu válečné absurditě (souvislost se Švejkem) vrcholí v kapitole Věčné město. V troskách Říma je Youssarian šokován rozpadem všech hodnot světa zničeného válkou.

 

Právě se děje

Další zprávy