Günter Grass

11. 4. 2012 11:29
Günter Grass je jedním z nejznámějších německých spisovatelů. V roce 1999 získal Grass nejprestižnější ocenění, Nobelovu cenu za literaturu, stal se také jedním z prvních laureátů Ceny Karla Čapka.
Günter Grass
Günter Grass | Foto: Ludvík Hradilek

Günter Grass je jedním z nejznámějších německých spisovatelů. V roce 1999 získal Grass nejprestižnější ocenění – Nobelovu cenu za literaturu, stal se také jedním z prvních laureátů Ceny Karla Čapka. Slávu Günteru Grassovi přinesl zejména román Plechový bubínek, který patří do tzv. Gdaňské trilogie.

Kontroverzní báseň "Co je zapotřebí říci"

Světoznámý spisovatel v dubnu 2012 pobouřil nejen Německo, ale doslova celý svět. Do redakcí největších světových novin zaslal svou báseň nazvanou „Co je zapotřebí říci.“ V textu spisovatel obvinil Izrael z držení jaderných zbraní, kterými může absolutně vyhladit Írán. Grass se obrací i proti Německu, jež poskytlo Izraeli jadernou ponorku. Izrael v básni figuruje jako atomová velmoc ohrožující křehký světový mír.

Grassova báseň vyvolala vlnu odporu a kritiky jak ze strany německých politiků tak izraelských Židů. Izraelská vláda označila nositele Nobelovy ceny za nežádoucí osobu a zakázala mu vstup na území židovského státu. Günter Grass kvůli útočné básni ztratil také podporu německé opoziční strany sociální demokracie (SPD), která dříve Güntera Grasse považovala za jednu z hlavních tváří svých politických kampaní.

Většina německých médii označila Grassovu báseň za nenávistný pamflet zavánějící antisemitismem. Svou roli v celé kauze hraje také fakt, že spisovatel jako osmnáctiletý v roce 1942 narukoval do nacistických pomocných sborů válečného námořnictva a o dva roky později se stal členem Waffen SS. K černé minulosti se Grass přiznal v rozhovoru ohledně jeho autobiografické knihy Když se loupe cibule a vyvolal tak vlnu kritiky.

Izraelsko - arabský konflikt

V oblasti Izraelsko-arabského konfliktu stojí celý svět právě na straně Izraele. Sousední Írán je totiž podezříván ze snahy vyrobit jadernou zbraň. Místní vláda ovšem tvrdí, že jadernou energii plánuje použít pouze k mírovým účelům.

 

Právě se děje

Další zprávy