Bill Gates

29. 10. 2010 15:25
Spoluzakladatel a dlouholetý prezident společnosti Microsoft.
Zakladatel Microsoftu Bill Gates
Zakladatel Microsoftu Bill Gates | Foto: Reuters

William (Bill) H. Gates, spoluzakladatel a dlouholetý prezident softwarové společnosti Microsoft, filantrop a podle magazínu Forbes v roce 2010 druhý nejbohatší muž světa s majetkem 53 miliard dolarů.

Společnost Microsoft založil roku 1975 spolu se svým kamarádem Paulem Allenem. Ještě během studií vytvořili první verzi programovacího jazyka BASIC pro mikropočítač MITS Altair. Hlavní zlom přišel až s rokem 1980, kdy prodali licenci na operační systém MS-DOS firmě IBM.

V roce 2006 se rozhodl opustit místo prezidenta společnosti, které v roce 2008 převzal další z jeho přátel Steve Ballmer. Gates si ponechal místo v představenstvu společnosti a stále se podílí na klíčových projektech společnosti. Hlavní část svého působení přenesl na nadaci, kterou vede se svou manželkou Melindou. Do této nadace, které odkázal většinu svého majetku také Warren Buffet, vložil přes 28 miliard dolarů.

Bill Gates se narodil 28.října 1955 v Seattlu v Kalifornii v rodině právníka a učitelky. S programováním začal během studia na soukromé střední škole, ve svých 13 letech. Přesto poté šel studovat práva na Harvardské univerzitě, která však předčasně ukončil, aby se mohl věnovat své firmě Microsoft, kterou v té době zakládal.

 

Právě se děje

Další zprávy