Microsoft

Aktualizováno 1. 3. 2021 16:40
Microsoft je americká akciová nadnárodní společnost, která je jednou z vůdčích firem na poli informačních technologií. Je tvůrcem nejpoužívanějšího operačního systému Windows.
Windows, operační systém vyvinutý společností Microsoft.
Windows, operační systém vyvinutý společností Microsoft. | Foto: Xioami

Microsoft je jeden z největších výrobců softwaru na světě. V informačních technologiích, s nimiž je firma neodmyslitelně spjata, ji proslavily především dva produkty: Windows a Internet Explorer.

Operační systém Windows je tím, čemu se Microsoft věnuje především. Firma je spojena i s výrobou balíku kancelářských aplikací Office a prohlížeče Internet Explorer. Snaží se též o propojení Windows s běžnou elektronikou. Microsoft provozuje portál MSN a pokoušel se o prosazení na trhu s vyhledávači. Jeho Bing Microsoftu měl konkurovat především Googlu.

Microsoft se také angažuje na poli hardwaru, ať už se jedná o počítačové komponenty, tak herní konzoli Xbox, přenosný multimediální přehrávač Zune nebo Windows Phone.

Tržní hodnota společnosti překonala v roce 2019 hodnotu jednoho bilionu dolarů (v historii se to do té doby podařilo jen Amazonu a Applu). Microsoft zaměstnává po celém světě přes 150 tisíc lidí a ústředí společnosti se nachází v Redmondu ve státě Washington.

Bill Gates se svým přítelem Paulem Allenem založili společnost Microsoft v roce 1975 s cílem vyvíjet software pro osobní počítače. Prvním produktem byl programovací jazyk Altair Basic. O tři roky později už obrat firmy překročil 1 milion dolarů. V roce 1980 do společnosti nastoupil jako obchodní manažer Gatesův spolužák z Harvardu, Steve Ballmer, současný výkonný ředitel.

Zlomem ve vývoji Microsoftu bylo uzavření smlouvy se společností IBM na vývoj operačního systému. 16-bitový operační systém MS-DOS pak Gates se svými společníky prodával i dalším firmám, což odstartovalo raketový růst zisků. Následoval vývoj textového softwaru Word a především grafického operačního systému Windows, kvůli kterému byl Microsoft zažalován společností Apple. S ní původně společnost pracovala na vývoji počítače Macintosh, který s grafickým prostředím přišel.

Později pokračoval vývoj operačního systému Windows spolu s dalšími aplikacemi, ať už se jednalo o kancelářský software Office nebo internetový prohlížeč Internet Explorer, který si i díky integraci do Windows brzy vydobyl vedoucí postavení na trhu.

Kromě Applu se Microsoft nevyhnul žalobám od amerického ministerstva spravedlnosti nebo Evropské unie, především kvůli údajnému zneužití svého dominantního postavení na trhu.

V roce 2006 nahradil Gatese na pozici šéfa vývoje softwaru Ray Ozzie a o dva roky později opustil Gates i pozici výkonného ředitele Microsoftu, kterou obsadil Steve Ballmer. V roce 2014 ho na pozici CEO nahradil Satya Nadella. Gates odstoupil v březnu 2020 i z představenstva Microsoftu, aby se mohl naplno věnovat filantropii.

Česká pobočka Microsoftu funguje od roku 1992.

 

Právě se děje

Další zprávy