Fotbalisté Francie

Aktualizováno 2. 2. 2012 22:30
Profil fotbalového reprezentačního týmu Francie.
Fotbalisté Francie
Fotbalisté Francie | Foto: Reuters

Francouzský národní tým je tradičním účastníkem světových a evropských šampionátů.

Reprezentantni země galského kohouta jsou světovým šampionem z roku 1998, kdy se turnaj hrál právě ve Francii, druzí skončili na MS v roce 2006, třetí v letech 1958 a 1986. Pyšnit se mohou také tituly z ME v roce 1984 (hráno opět ve Francii) a 2000 (Holandsko a Belgie) a vítězstvím na olympiádě v roce 1984.

Na evropský šampionát do Polska a Ukrajiny se Francie kvalifikovala jako vítěz skupiny D, v níž s náskokem jednoho bodu porazila Bosnu a Hercegovinu. Soupeři Francouzů na evropském šampionátu budou ve skupině D Anglie, Švédsko a Ukrajina.

Nejslavnějším fotbalistou Francie byl nejspíš Michel Platini, v roce 2012 šéf Evropské fotbalové asociace UEFA. Proslul úžasnou kopací technikou, míč z jeho kopačky se vznášel vzduchem neobvyklým způsobem, který byl pro brankáře smrtící. Donedávna byl také nejlepším střelcem v historii národního týmu Francie, než jej překonal Thierry Henry s 51 góly. Mezi další slavná jména z historie francouzské kopané patří Raymond Kopa, Jean Tigana, Eric Cantona, Didier Deschamps, Zinedine Zidane, Patrick Vieira, Lilian Thuram (nejčastější reprezentant se 142 starty), Nicolas Anelka, Marcel Desailly, Youri Djorkaeff, Bixente Lizarazu, Fabien Barthez, William Gallas nebo Jocelyn Angloma. Současnými oporami jsou Franck Ribéry, Eric Abidal, Florent Malouda, Bacary Sagna, Karim Benzema, Patrice Evra, Samir Nasri, Phelippe Mexés, Abou Diaby nebo Djibril Cissé. Na začátku roku 2012 je trenérem mužstva další bývalý slavný hráč Laurent Blanc, jeho předchůdci byli například Aime Jacquet, Henri Michel, Raymond Domenech, Rogere Lemerre nebo Michele Hidalgo.

Francie je častým útočištěm špičkových českých fotbalistů, působil v ní například Vladimír Šmicer, ze současných hráčů Francií prošel např. Petr Čech a v roce 2012 v ní působí Jaroslav Plašil, Marcel Lička nebo Tomáš Mičola. Nejslavnějšími týmy jsou Olympique Marseille, Paris St. Germain, Olympique Lyon nebo Girondins Bordeaux.

První zápas odehrála Francie proti Belgii, v roce 1904 s ní remizovala 3:3. Na začátku února 2012 je na 15. místě světového žebříčku FIFA.

 

Právě se děje

Další zprávy