Miroslav Pelta

12. 6. 2013 17:31
Miroslav Pelta je od listopadu 2011 předsedou české fotbalové asociace, v roce 2013 byl ve funkci znovuzvolen. Působil ve AC Sparta Praha a angažuje se v FK Jablonec.

Miroslav Pelta je dlouholetý člen výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky, dříve známé jako Českomoravský fotbalový svaz. Od roku 2011 působí ve vedení této Fotbalové asociace jako předseda. V červnu 2013 byl ve své pozici znovu potvrzen na další čtyři roky.

Narodil se 27. listopadu 1964 ve Varnsdorfu. Vystudoval střední průmyslovou školu stavební v Liberci.

Kariéra Miroslava Pelty

V devadesátých letech působil jako předseda fotbalového klubu v Jablonci, v roce 1999 přešel doSparty Praha, kde zastával funkci generálního ředitele do roku 2005.

Po ukončení působení ve Spartě se vrátil do představenstva FK Jablonec. V letech 2005 až 2007 pracoval ve STES, marketingovém partnerovi FAČR, jako obchodní ředitel. Od roku 2007 se aktivně angažuje v FK Jablonec jako první místopředseda představenstva.

Vedle toho se účastní politického života. Je sympatizantem ODS, dlouhou dobu působí v komunální politice v zastupitelstvu města Jablonec nad Nisou. V roce 2012 se neúspěšně pokoušel o post v zastupitelstvu Libereckého kraje, opět na kandidátce Občanské demokratické strany.

Fotbalová asociace ČR

V listopadu 2011 se Pelta stal hlavou českého fotbalu. Předcházející předseda Ivan Hašek ukončil spolupráci v červnu a dal přednost postu trenéra dubajského týmu.

Při svém zvolení Pelta zdůrazňoval zajištění finanční podpory pro český fotbal a kladl důraz na českou reprezentaci. Ve třetím kole hlasování moravské komory obdržel 55 hlasů proti 16 hlasům pro konkurenta Tomáše Paclíka. V roce 2013 byla jeho převaha výraznější, 123 hlasů od české a 67 od moravské komory.

Kauza Synot

Jméno Miroslava Pelty bylo vedle sportovních záležitostí zmiňováno i v souvislosti s korupční aférou kolem tehdejšího manažera Viktorie Žižkov Ivana Horníka a šéfa komise rozhodčích a místopředsedy ČMFS Milana Brabce. Případ se později stal námětem pro divadelní zpracování pod názvem Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit.

Miroslav Pelta byl vyšetřován pro podezření z uplácení. V telefonickém odposlechu s Horníkem například prohlásil, že "všechno bylo cinklý". Řízení proti němu bylo nicméně zastaveno a Pelta vystupoval pouze jako svědek v kauze Synot.

 

Právě se děje

Další zprávy