Daniel Křetínský

9. 10. 2012 22:41
Daniel Křetínský je český právník a podnikatel, majitel fotbalového klubu AC Sparta Praha a spoluvlastník Energetického a průmyslového holdingu.

Daniel Křetínský je český právník a podnikatel.

V roce 1999 začal pracovat pro investiční skupinu J&T a v roce 2003 se stal partnerem této skupiny. Je členem statutárních orgánů několika dceřiných firem J&T a majitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha. V roce 2009 se v rámci skupiny J&T podílel na založení Energetického a průmyslového holdingu, je předsedou jeho představenstva a společně se skupinami J&T a PPF také jedním ze tří vlastníků.

Křetínský v říjnu 2012 upozornil na nekalé praktiky v českém fotbalu. Kontroverzní pokutový kop nařízený proti Spartě v utkání Gambrinus ligy na hřišti Viktorie Plzeň přiměl majitele Sparty k tomu, aby se sešel se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Tomu po rozhovoru předal dokumenty, které údajně dokazují, že v českém fotbale není vše v pořádku. Konkrétní fakta o jejich obsahu zatím znají kromě Křetínského a Pelty jen příslušníci protikorupční policie, jimž materiály šéf českého fotbalu předal k vyšetření.

Křetínský se narodil v roce 1975. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy