Fotbalová Gambrinus liga

Aktualizováno 16. 5. 2012 16:57
Fotbalová Gambrinus liga

Gambrinus liga je název nejvyšší české fotbalové soutěže, pořádané fotbalovu asociací ČR (FAČR).
Úřadujícím šampionem je Slovan Liberec, který v sezoně 2011/2012 získal svůj třetí mistrovský titul v historii.

Gambrinus ligu hraje šestnáct týmů, které se v průběhu sezony (systém podzim-jaro) dvakrát utkají každý s každým. Po třiceti kolech je vyhlášen vítěz ročníku, jehož určí nejvyšší počet bodů na kontě (při bodové shodě se porovnávají vzájemné zápasy s dalšími adepty, případně skóre, vyšší počet nastřílených branek atd.)

Šampion krom mistrovského poháru získává také právo startovat ve druhém předkole Ligy mistrů. Druhý a třetí tým soutěže putují do předkol Evropské ligy (stejně jako vítěz Poháru České pošty).

Poslední dva týmy dle ligové tabulky sestupují do druhé ligy (letos to byli Bohemians 1905 a Viktoria Žižkov). Jejich místa zaplní dva nejlepší celky druhé nejvyšší soutěže (letos Ústí nad Labem).

Během uplnyulých devatenácti ročníků samostatné české nejvyšší soutěže se jejím vítězem nejčastěji stala Sparta (jedenáct titulů), následovaná Slavií a Libercem (tři tituly) a Baníkem a Plzní (oba po jednom triumfu).

Televizní práva na Gambrinus ligu měly v letošním ročníku hned tři televize: Česká televize, Nova a Sport2. Každý hrací den byl tak na českých kanálech vysílán přenos alespoň jednoho utkání.

Zajímavosti:
- Plzeňský Prazdroj a značka Gambrinus sponzorují ligu již od jejího založení v roce 1993
- nejvíce gólů za jediný ročník Gambrinus ligy nastřílel David Lafata (Jablonec, 2011/12)
- nejvyšší soutěž minulého ročníku hrálo pět týmů z hlavního města Prahy, přičemž dva z nich letos sestoupily, takže se jejich počet vrátil na tři
- v žebříčku nejvyšších soutěží, podle nějž se nasazují týmy do evropských pohárů, patří Gambrinus lize dvacáté třetí místo

 

Právě se děje

Další zprávy