Volby do Senátu 2012

Aktualizováno 15. 10. 2012 17:24
Volby do Senátu se konaly na podzim roku 2012, po dvou letech se tak obměnila třetina senátorů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Volby do Senátu se konaly spolu s krajskými volbami na podzim roku 2012. Po dvou letech se tak obměnila další třetina senátorů. Voliči z obvodů, ve kterých letos volby probíhaly, mohli vybírat z kandidátek politických stran, ale hlas mohli dát i nezávislým uchazečům.

Druhého kola senátních voleb se zúčastnilo 18.61 % voličů. Vítězem se stala ČSSD, která v Senátu získala 13 křesel (celkem má 46 senátorů), na druhém místě se umístila ODS, která zvítězila ve 4 volebních obvodech (dohromady má 15 senátorů). KDU-ČSL získala 2 křesla (celkem 5 v Senátu), stejně tak i Starostové a nezávislí (celkem tři v rámci koalice TOP 09 a STAN, jeden samostatně), do Senátu se dostali také 2 nezávislí kandidáti, KSČM zvítězila v jednom volebním obvodu (dohromady má 2 senátory) a po jednom novém senátorovi má Strana zelených, Piráti a Ostravak.

Volební účast v prvním kole byla 34,9 % hlasů. Nejúspěšnější byla ČSSD, která do druhého kola poslala 23 kandidátů. Hned za ní se umístila KSČM s 12 postupujícími, na třetím místě byla ODS s 10 kandidáty. O senátorské křeslo budou bojovali také dva kandidáti za KDU-ČSL, dva za NK a stejný počet úspěsných kandidátů měli také Starostové a nezávislí. Druhého kola senátních voleb se zúčastnil i jeden kandidát SZ, Pirátů a také hnutí Ostravak.

Ve volbách do Senátu musí úspěšný kandidát získat v obvodu minimálně 50% všech hlasů, pokud většiny nedosáhne žádný z kandidátů, koná se druhé kolo voleb. Do něj postupují dva uchazeči s nejvyšší podporou voličů. Přesné datum konání voleb určuje prezident republiky. Termín vyhlašuje na základě §1 odst. 3 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky.

Poslední senátní volby v roce 2011 byly pouze doplňovacího charakteru a konaly se jen ve volebním obvodu č. 30 – v Kladně. Prezident Václav Klaus je vyhlásil 14. ledna 2011 v důsledku smrti senátora Jiřího Dienstbiera z ČSSD. Ve funkci hejtmana ho nahradil jeho syn, Jiří Dienstbier ml., kterého voliči zvolili v druhém kole volby.

Volby do Senátu v roce 2010 proběhly ve dvou kolech, první se konalo 15. a 16. října 2010, záhy následovalo druhé, a to 22. a 23. října. Celkem 11 nových senátorů patřilo k ČSSD, uspělo také 8 kandidátů ODS, 5 senátorů potom nemělo politickou příslušnost. Dva zvolení senátoři patřili ke KDU-ČSL, senátorské křeslo získal také jeden člen politického hnutí Severočeši.cz. Současně s volbami do Senátu roku 2010 proběhly i volby do zastupitelstev obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy