Referendum

14. 4. 2012 13:24
Referendum je prvek přímé demokracie. Ve všelidovém hlasování je předkládán obyvatelstvu ke schválení či zamítnutí zákon, předpis, anebo významný krok v mezinárodní politice dané země.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Referendum neboli všelidové hlasování, je prvek přímé demokracie. Tento institut se však běžně, a také čím dál tím častěji, objevuje jako nedílná součást zastupitelského systému. Při referendu je předkládán obyvatelstvu ke schválení či zamítnutí zákon, předpis, anebo významný krok v mezinárodní politice dané země.

Nejznámějším příkladem země, v níž má institut referenda velký vliv na chod společnosti je Švýcarská konfederace. Vyhlášení referenda je tam pro některé kategorie zákonnů povinné.

V některých státech se pomocí referenda řeší otázky na lokální úrovni - například v USA na úrovni jednotlivých států.

Právní úprava může také umožňovat vyvolání fakultativního referenda občanskou iniciativou.

Za referendum bývá v současnosti označován také plebiscit, což je vlastně jednorázové referendum, jehož výsledek není pro vedení země zavazující.

Státy, které referendum připouští, jej mají obvykle zakotvené v ústavě.

Mezi evropské země, jež nějakou formu referenda umožňují patří třeba Lichtenštejnsko, Irsko, Německo či Itálie.

V Česku je možné pořádat referendum místní, pro jehož platnost je nutná nejméně 35% účast oprávněných voličů. A dále také krajské referendum. Jeho předmětem však mohou být pouze záležitosti spadající do výlučné působnosti kraje. Aby jeho výsledek byl závazný, musí "pro" či "proti" hlasovat alespoň 25% oprávněných voličů a k volebním urnám jich musí přijít nejméně 35% celkem.

Celostátní referendum se v Česku konalo pouze ohledně vstupu do Evropské unie. Pro jeho konání byl vydán zvláštní ad hoc ústavní zákon. Česká Ústava přijetí referenda umožňuje a záleží na zákonodárcích, v jaké formě bude schváleno a zda bude trvale uzákoněno.

 

Právě se děje

Další zprávy