Česká pirátská strana - volby do Poslanecké sněmovny 2013

18. 9. 2013 19:30
I přes neúspěch v poslaneckých volbách v roce 2010 se Česká pirátská strana ucházela o hlasy voličů i v předčasných volbách na podzim 2013. Kandidovali ve všech krajích ČR.
Foto: Jiří Kropáček

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny obdržela Česká pirátská strana 2,66 % hlasů, do Parlamentu se tudíž nedostali.

V roce 2010 získala ČPS při volbách do sněmovny jenom 0,8 % hlasů, takže jde o jednoznačný nárůst podpory. Šance se v roce 2013 dávala i novým politickým subjektům jako ANO nebo SPOZ. Medializované průzkumy potenciál "Pirátů" na překročení 5% hranice na začátku záři 2013 neukazovaly.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhly o víkendu 25. a 26. října.

Česká pirátská strana má kandidáty ve všech krajích.

Volební číslo České pirátské strany bylo 3.

Lídři kandidátek v krajích

Praha: Ivan Bartoš
Středočeský kraj: Dominika P. Michailidu
Plzeňský kraj: Adam Šoukal
Jihočeský kraj: Václav Urban
Karlovarský kraj: Petr Třešňák
Ústecký kraj: Michal Havránek
Liberecký kraj: Petr Vyhnal
Královéhradecký kraj: Roman Kučera
Pardubický kraj: Mikuláš Ferjenčík
Kraj Vysočina: Michaela Vodová
Olomoucký kraj: Petr Bajgar
Jihomoravský kraj: Ivo Vašíček
Zlínský kraj: Luděk Maděra
Moravskoslezský kraj: Lukáš Černohorský

Volební program ČPS

Za klíčová témata označila strana svobodný přístup k informacím, reformu demokracie a znalostní společnost.

Co se týče svobodného přístupu k informacím, zahrnuje vznik úřadu informačního komisaře, zveřejňování odměn od jisté výše ve veřejné správě, majetková přiznání veřejných funkcionářů elektronicky a zveřejněná na centrální internetové stránce, trestání protizákonného utajování informací nebo nezávislý přezkum rozhodnutí firem obecních, krajských i státních, které neposkytují informace.

Dál trvají na veřejném účetnictví (elektronická podoba, transparentní účty, neuveřejněné smlouvy veřejných institucí ze zákona neplatné) a bezplatná dostupnost přehledu zákonů (kompletní elektronická Sbírka zákonů, zrušení zákazu šíření Českých technických norem, které si musí pořizovat živnostníci).

Samostatnou kapitolou je svobodný internet, vystupují proti cenzuře (výjimkou je dobrovolná objednávka uživatele) a sledování pohybu na síti. V kontextu informovanosti by omezili vliv politiků na veřejnoprávní mediální instituce, nahradili by koncesionářské poplatky daněmi a legislativně by sblížili televizi a internet. Provedli by reformu copyrightu.

Ve státu prosazují moderní technologie - elektronický podpis na vyžádání, možnost elektronického občanského průkazu či sjednocení elektronických rozhraní na portál veřejné správy. Pro práci státních institucí by prosazovali svobodný software, zároveň by na mezinárodní úrovni usilovali o omezení patentů a průmyslových vzorů.

V případě zvolení do sněmovny by usilovali o reformu demokracie, která zahrnuje ochranu základních práv (každý systém navržen dvouúrovňově, kdy jednou je přístup anonymní; zákaz sledování mobilních telefonů a internetové komunikace), svobodu volby (registrované partnerství, přírodní léky, konopí, asistované domácí porody), ochranu veřejného prostoru (změna zákona o pouličních umělcích - vyhrazené plochy pro grafitti aj., zákaz monopolních smluv na reklamu na veřejném prostranství, změna zákona o shromažďování, berlínský model pro politiky a občanské iniciativy na veřejném prostranství, ochrana životního prostředí).

Reforma demokracie se týká i omezení imunity poslanců a senátorů, odmítání společné funkce poslance a ministra a neslučitelnost dalších časově náročných úvazků, zveřejňování zákonů v průběhu přípravy a možnost diskuse občanů, zákazu přílepků, pravidla pro působení lobbistů, přímé volby hejtmanů a starostů, kteří budou kontrolováni zastupitelstvem, odvolatelnosti politiků, referend na základě petice více než 100 tisíc občanů a další včetně ochrany whistleblowerů, schválení služebního zákona nebo skoncování s trafikami.

Vlastní kapitolou je pak také znalostní společnost, která počítá s lepším financováním školství a vědy, zrovnoprávnění jiného typu vzdělávání, používání učebnic vydávaných pod licencí volné šiřitelnosti, dostupnost výsledků výzkumů z veřejných peněz.

V ekonomické sféře se staví proti nadvládě globálního finančního systému (novela ústavy maximální výše dluhu ČR, nezachraňování bankrotujících bank, oddělení komerčního a investičního bankovnictví). Jsou pro zvýšení zdanění nerostného bohatství a využití vzácných zdrojů.

V sociálních otázkách jsou proti privatizaci důchodového systému, zrušili by druhý pilíř. Zavedli by základní příjem, který by nahradil všechny formy dávek - šlo by o přerozdělování prostředků nezávisle na ekonomických podmínkách občanů tak, aby mohli důstojně žít.

 

Právě se děje

Další zprávy